Dosarul vaccinurilor anti-Covid. Florin Cîțu: Memorandumul nu te forțează să faci nimic. Nu aveam niciun motiv să spun eu "nu"
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Vezi în articol ce spune Florin Cîțu, fost premier al României, despre dosarul vaccinurilor.

Florin Cîțu, premier al României în perioada 2020 - 2021, a vorbit la DC NEWS despre dosarul vaccinurilor anti-Covid, în contextul în care este urmărit penal de DNA pentru două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, în acest dosar, alături de Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, miniștri ai Sănătății la acea vreme.

„Patruzeci de milioane de doze au fost comandate în 2022 de ministrul Rafila și cu PSD. Patruzeci de milioane din optzeci și ceva, deci, jumătate din ele au fost comandate atunci, ele nu existau până atunci. Îi aud spunând că: "Domnule, era un memorandum aprobat care ne forța". Dumneavoastră știți foarte bine, știu toți românii, un memorandum este doar o intenție, nu te forțează să faci nimic. Memorandumul este un act al guvernului, adică responsabilitate este a întregului guvern, semnat de premier.

Contract-cadru pentru 2022 și 2023

În acel memorandum era doar un lucru spus, că România poate să participe la un contract-cadru care îți dădea dreptul, dacă ai nevoie, să comanzi în 2022 și 2023. Eu nu știu ce a stat la baza comenzii din 2022 în care s-au comandat 39,2 milioane, 40 de milioane de doze. Presupun că au avut un motiv. Dar, de ce vă spun? Memorandumul a fost în mai, doamna Mihăilă a plecat în septembrie, domnul Cseke a plecat și el în noiembrie, nu au avut nevoie, n-au comandat, nu ne-a dat nimeni în judecată. În momentul în care ai făcut comanda și Pfizer a făcut dozele și nu le-ai plătit, atunci apare o problemă. Deci, din cele 80 de milioane, 40 de milioane sunt în 2022. Tot ceea ce noi am comandat a fost plătit și este justificat fiecare doză ce s-a întâmplat cu ea, că unele au fost vândute, unele au expirat ș.a.m.d., recomandările spuneau că 20% dintre ele poți să pierzi, erau mai multe.

Decizia Ministerului Sănătății

Dar, iarăși un lucru foarte important, Pfizer dă în judecată nu Guvernul României, Ministerul Sănătății. Este un foarte important detaliu pentru că și pentru armament, și pentru medicamente, și pentru vaccinuri, nu premierul ia decizia. Decizia este la minister pe baza legislației în vigoare.

(...) Erau (n.r. memorandumurile) inițiate de cineva, ele erau inițiate de primele două, de Ministerul Finanțelor și Ministerul Sănătății împreună, nu le-am cerut eu nimic. Au venit cu memorandul în care au venit să justifice că vor face o comandă. Au pus argumentele acolo și asta era discuția. Nu aveam niciun motiv să spun eu "nu" pentru că aveam doi specialiști, Ministerul Finanțelor și Ministerul Sănătății. Erau avizate, toate au fost avizate Ministerul Finanțelor, de Ministerul Sănătății. Deci, toți funcționarii le-au avizat”, a declarat Florin Cîțu, fost premier al României, la DC NEWS

Urmărește emisiunea completă aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel