Dosarul 'Tabla' - începe judecata pe fond. Fostul ministru Costel Alexe, acuzat de corupţie
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Costel Alexe
Costel Alexe
Un judecător de la Instanţa supremă a dispus, marţi, începerea judecăţii pe fond în dosarul în care preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, la data faptelor ministru al Mediului, a fost trimis în judecată pentru luare de mită şi instigare la delapidare. Acesta ar fi primit 22 tone de tablă de la un fost director al Combinatului siderurgic Liberty Galaţi. 

Magistratul a constatat legalitatea sesizării instanţei, administrării probelor şi efectuării actelor de urmărire penală, precum şi a rechizitoriului întocmit de DNA şi a decis că poate începe judecata pe fond. Acelaşi judecător solicitase procurorilor, în urmă cu trei luni, să îndrepte mai multe nereguli din dosar şi să fie refăcut rechizitoriul.

Costel Alexe a fost trimis în judecată de DNA în iunie 2022 pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi instigare la delapidare, alături de fostul director general al combinatului siderurgic Liberty Galaţi, B.G., acuzat de dare de mită, delapidare şi participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

În dosar mai sunt judecate şi alte persoane, printre care trei membri ai familiei lui Alexe, respectiv fraţii săi, Mihai şi Florin Alexe, dar şi soţia Raluca Elena Alexe, de care actualul şef al CJ Iaşi ar fi divorţat în 2021, imediat după ce a fost pus sub acuzare de DNA, potrivit presei locale din Iaşi. Mihai, Florin şi Raluca Elena Alexe sunt acuzaţi de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

Conform DNA, la data de 6 aprilie 2020, Costel Alexe, în calitate de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, ar fi pretins, în mod direct, de la directorul combinatului siderurgic mai multe produse din tablă (tablă cutată, ţeavă pătrată, ţeavă rectangulară şi rulouri de tablă), în schimbul alocării, cu titlu gratuit, către Liberty Galaţi, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră şi monitorizării măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deşeuri neconforme (haldă de zgură).

Anchetatorii spun că depozitul respectiv era unul dintre cele 68 de depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, în anul 2018, pentru neîndeplinirea obligaţiei asumate ca stat membru al UE de a le închide cât mai repede. Prin urmare, România trebuie să raporteze periodic situaţia depozitelor menţionate în cuprinsul hotărârii CJUE.

'Foloasele respective, în cantitate de 22 de tone, ar fi fost primite în zilele de 23 aprilie 2020 şi 7 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăţi comerciale administrată de o persoană apropiată ministrului, inculpată în prezenta cauză. Valoarea foloaselor care ar fi fost primite ca mită de fostul ministru cu acceptul directorului general al societăţii respective, trimis în judecată în prezenta cauză, se ridică la suma de 99.956 lei, ce constă în contravaloarea produselor siderurgice, a manoperei şi a transportului', arată DNA.

Conform presei locale, produsele respective (tablă cutată, şipcă gard, bara rectangulară, tablă pentru pereţi) au fost transportate în localitatea Sculeni, unde familia Alexe deţine un domeniu de mai multe hectare, pe care se află o serie de clădiri.

Ulterior, arată procurorii, pentru a crea o aparenţă de legalitate scoaterii din gestiune şi remiterii cu titlu de mită a produselor siderurgice, directorul general ar fi determinat două subalterne (trimise în judecată în aceeaşi cauză) să încheie două contracte de sponsorizare cu o asociaţie controlată de fraţii şi soţia lui Alexe.

'În perioada decembrie 2020 - ianuarie 2021, pentru a-şi crea un 'alibi juridic' necesar justificării primirii foloaselor necuvenite, aceleaşi trei persoane au întocmit mai multe documente false (contracte de închiriere, note contabile etc.)', mai spune DNA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel