Dosarul fostului episcop Cornel Onilă, întors procurorilor pentru că este 'neregulamentar întocmit'
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrada Oana
WhatsApp
Foto ilustrativ / Imagine de wendy CORNIQUET de la Pixabay
Foto ilustrativ / Imagine de wendy CORNIQUET de la Pixabay
Dosarul lui Cornel Onilă, 'neregulamentar întocmit', este întors procurorilor, a decis Curtea de Apel Galați. Fostul episcop de Huși este cercetat pentru că ar fi agresat sexual și violat un minor.

Rechizitoriul pe baza căruia au fost trimiși în judecată fostul episcop de Huși Cornel Onilă și fostul arhimandrit Sebastian Jitaru, acuzați că au agresat sexual, violat și șantajat mai mulți minori, a fost respins de Curtea de Apel Galați, în camera preliminară. 

Miercuri, 28 iulie, Curtea de Apel Galați a respins rechizitoriul în camera preliminară și l-a întors către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași pe motiv că 'este neregulamentar întocmit, iar neregularitatea nu a fost remediată de către procuror'.

Trei zile - atât au la dispoziție procurorii din Iași să conteste decizia Curții de Apel Galați.

Totuși, ieri, Curtea de Apel Galați a menținut măsura controlului judiciar dispusă de Înalta Curte de Casație și Justiție față de Sebastian Jitaru, transmite ziaruldeiasi.ro.

Procurorii au avut 5 zile să remedieze neregularitățile din rechizitoriu

La finalul lunii iunie a.c., instanța a admis parțial cererile și excepțiile invocate de Cornel Onilă și Sebastian Jitaru, constatând neregularitatea actului de sesizare, în speță a rechizitoriului. Concluzia a fost că rechizitoriul nu este 'apt să investească instanță de judecată'.

Au fost înlăturate, din rechizitoriu, declarații ale unor martori. De asemenea, magistrații au constatat nulitatea ordonanțelor de dispunere a expertizelor psihologice pentru trei persoane vătămate parte din dosar, respingând astfel și rapoartele de expertiză psihologică rezultate. 

Instanța preciza atunci că 'dispune comunicarea prezentei încheieri la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, cu solicitarea ca în termen de 5 zile de la data comunicării, procurorul să remedieze neregularităţile actului de sesizare şi să precizeze dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată a celor doi inculpaţi sau dacă solicită restituirea cauzei.', potrivit Libertatea.

Termenul de cinci zile a expirat fără ca procurorii să remedieze problemele din rechizitoriu. 

În continuare, dosarul se va întoarce la Iași pentru refacere și clarificarea rechizitoriului.

Amintim că fostul episcop de Huși Cornel Onilă este cercetat pentru că ar fi agresat sexual și violat un minor. Fostul arhimandrit Sebastian Jitaru este acuzat, la rândul său, de trei infracțiuni de viol în formă continuată, șantaj în formă continuată și agresiune sexuală. Victimele, tot minore la data respectivă.

Nu se mai prescriu infracțiunile de trafic, tortură și agresiune sexuală asupra copiilor

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, recent, legea de modificare a Codului penal potrivit căreia nu se va prescrie răspunderea penală a agresorilor în cazul infracţiunilor de sclavie, trafic de persoane, agresiune sexuală, tortură asupra minorilor. 

Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal prevede mărirea pedepselor în cazul nedenunţării infracţiunilor. Actul normativ are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Codului penal, în sensul stabilirii caracterului imprescriptibil al răspunderii penale pentru anumite infracţiuni de trafic şi exploatare a persoanelor vulnerabile prevăzute la art. 209, 210, 211 şi 213, pentru infracţiunile de agresiune sexuală de la art. 219, tortura de la art. 282.

De asemenea, se majorează pedeapsa pentru infracţiunea de nedenunţare şi se incriminează nedenunţarea infracţiunilor de trafic şi exploatare a persoanelor vulnerabile sau a infracţiunilor contra libertăţii şi integrităţii sexuale săvârşite faţă de un minor sau care au avut ca urmare moartea unui minor. (Citește mai mult AICI.)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel