Data publicării:

Dosarul dispozitivelor cardiace. Medicul Lupescu: Sunt sigure din punct de vedere biologic. Francezii le numesc baterii sociale

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Sanatate
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Tribunalul Bucureşti a dispus, sâmbătă, arestarea preventivă pentru 30 de zile a medicului cardiolog Dan Tesloianu de la Spitalul "Sf. Spiridon" din Iaşi, pus sub acuzare de Parchetul General pentru că refolosea stimulatoare cardiace extrase din cadavre.

Alegeri prezidentiale 2024

Radu Lupescu, președintele Asociației medicilor din clinica Rhena din Strasbourg, a comentat acest subiect la Digi24. El a explicat că dispozitivele reutilizate, dar sterilizate corespunzător sunt sigure din punct de vedere biologic.

„Știința spune că nu sunt riscuri mari în reimplantarea acestor dispozitive. Dispozitivele reutilizate, dar sterilizate corespunzător sunt sigure din punct de vedere biologic. Au mai fost și alte studii care arătau că nu există diferențe în materii de infecții sau disfuncționalități la dispozitivele noi versus dispozitivele reimplantate. Dacă lucrurile se fac conform unui protocol, s-ar putea face astfel de proceduri”, a zis medicul Radu Lupescu la Digi24.

Specialistul a mai zis că astfel de dispozitive au fost reimplantate de la pacienți decedați din Franța la pacienți din Africa. După câțiva ani de la folosirea lor, oamenii nu aveau nicio problemă.

Medicul Radu Lupescu a mai zis: „Este un lucru etic, dar trebuie informat pacientul. Francezii numesc aceste dispozitive baterii sociale, în sensul că le implantează gratuit persoanelor care nu au acces altfel la astfel de dispozitive”.

„Fiecare dispozitiv de acest fel are un număr de serie unic și vine cu o cărticică. În mod normal, Casa Națională de Asigurări ar trebui să știe dacă dispozitivul a mai fost implantat”, a adăugat Radu Lupescu la Digi 24.

Tribunalul Bucureşti a dispus, sâmbătă, arestarea preventivă pentru 30 de zile a medicului cardiolog Dan Tesloianu de la Spitalul "Sf. Spiridon" din Iaşi, pus sub acuzare de Parchetul General pentru că refolosea stimulatoare cardiace extrase din cadavre.



Decizia instanţei nu este definitivă, însă este executorie, prin urmare medicul va fi dus în Arestul Poliţiei



Dan Tesloianu a fost reţinut vineri pentru 24 de ore, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, în formă continuată (238 de acte materiale), complicitate la continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente, potrivit legii, şi luare de mită.

„În situaţia de fapt reţinută de procurori, se menţionează că inculpatul şi-ar fi exercitat atribuţiile de serviciu, cu intenţie, în mod defectuos, prin implantarea, în perioada 2017 - august 2022, a unui număr de 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a căror sursă de provenienţă nu se cunoaşte, ignorând riscul de a provoca pacienţilor probleme medicale grave sau chiar decesul, procedând astfel la reutilizarea lor, deşi acest lucru este interzis de legislaţia primară. Totodată, producătorii dispozitivelor medicale consemnează pe ambalajul aparatelor interdicţia reutilizării acestora. Din probele administrate în cauză până în prezent, a rezultat că inculpatul a operaţionalizat o reţea formată din cadre medicale care i-au furnizat dispozitive cardiace implantabile, extrase inclusiv de la pacienţi decedaţi, fără respectarea prevederilor legale şi fără acordul, anterior decesului, al persoanelor în cauză sau al aparţinătorilor. Ulterior, acesta a executat proceduri medicale de reimplantare a acestor dispozitive, fără a le înregistra în gestiunea spitalului (în lipsa unor documente de provenienţă) şi, în consecinţă, fără a parcurge fluxul procedural intern, neexistând avize de conformitate din partea Ministerului Sănătăţii, certificate de garanţie şi documente care să ateste parcurgerea procedurilor de sterilizare", susţin procurorii.

Anchetatorii arată că o mare parte dintre intervenţiile de introducere a unor dispozitive cardiace implantabile, inclusiv extrase de la pacienţi decedaţi, derulate/recomandate de către medic, nu erau necesare, procedându-se la operaţionalizarea lor fie prin consemnarea unor diagnostice fictive, fie prin recomandarea anterioară a unor medicamente care să provoace reacţii de natură a conduce la simptomatologia specifică.

Tot în acest dosar, alţi cinci medici sunt urmăriţi penal pentru luare de mită, iar patru pacienţi sunt cercetaţi pentru date de mită.

Faţă de unul dintre medici, procurorul a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, cu obligaţia de a nu mai exercita profesia de medic.

„În situaţia de fapt reţinută de procurori se consemnează că cei cinci suspecţi medici, cu ocazia exercitării atribuţiilor de serviciu materializate prin acordarea de consultaţii de specialitate unor pacienţi, au primit diverse sume de bani, cu titlu de mită, pentru activităţile prestate. În ceea ce îi priveşte pe cei patru suspecţi pacienţi, s-a reţinut că aceştia au oferit medicilor diverse sume de bani cu titlul de mită pentru serviciile primite", precizează Parchetul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel