Dosarele interne ale Revoluţiei, declasificate. Istoricul Lavinia Betea: Ar fi nemaipomenit să fie acele rapoarte, conţin informaţiile până în 22 decembrie, când a sărit în aer Partidul Comunist
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
Istoricul Lavinia Betea a reacționat cu privire la declasificarea dosarelor interne ale Revoluției din 1989, într-un interviu acordat în exclusivitate DC NEWS.

"SRI a declasificat dosarul intern al Revoluției din 1989, documente care pot fi consultate online. Ce ar putea conține aceste documente?”, a întrebat Val Vâlcu.

"Ce interesant! Poate fi vorba despre rapoartele din teritoriu ale Inspectoratelor Județene ale Securității, ar fi nemaipomenit. Pentru că ele conțin informațiile până în 22 decembrie 1989, când a sărit în aer Partidul Comunist. Acele rapoarte ne-ar lămuri în mare măsură din 22 până în 25 decembrie. Pentru acea perioadă sigur nu le mai avem pentru că erau în subordinea Armatei, fuseseră anihilate aceste structuri”, a explicat Lavinia Betea.

"Nu mai transmiteau rapoarte?”, a întrebat jurnalistul.

Ofițerii au primit ordin să evacueze casele

"Noi știm că la Arad, spre exemplu, fostul șef al Securității s-a ascuns în 22 decembrie într-un loc care era ca o casă conspirativă. A stat acolo pitit până când a fost chemat la ordin.  Aveam o fostă colegă de școală generală căsătorită cu un profesor de educație fizică ce a fost luat de la țară și a devenit ofițer de securitate la Timișoara. Era ofițer în 1989. Această colegă a mea mi-a povestit că ofițerii au fost instruiți să-și evacueze familia, să o trimită la rude, la socri, undeva, și să lase ușile apartamentelor deschise. Tocmai pentru a nu stârni și mai mult violența. Efectiv s-au făcut dispăruți. Vă dați seama că în astfel de situații, după 22 decembrie, nu cred că au mai existat rapoarte”, a adăugat ea.

"Deci nu vom afla mare lucru despre ce s-a întâmplat după 22 decembrie”, a replicat Vâlcu.

"Nu, nu. Toată vinovăția celor întâmplate și înainte de 22 decembrie, dar și după 22 decembrie, până pe 25 decembrie, a fost translatată pe Securitate”, a conchis Betea.

SRI a declasificat dosarul intern al Revoluției din 1989

"În 2015, primul an al mandatului meu, le transmiteam ofițerilor SRI faptul că este obligatoriu ca cei care vin să slujească această națiune trebuie să înțeleagă cât de greu s-au câștigat libertatea și democrația”, a transmis șeful SRI, Eduard Hellvig, săptămâna trecută. "SRI face încă un pas pentru a sprijini sau pentru a impulsiona acest demers național. Am desecretizat și publicat pe site-ul SRI toate documentele pe care instituția noastră le mai avea în păstrare cu privire la Revoluția din 1989.

Sper că prin acest demers orice frântură suplimentară de informație adusă la lumină va putea contribui la scrierea istoriei. Un semn că statul român trebuie să se scuture și să condamne cu adevărat, în sens juridic deplin, comunismul. Și nu doar comunismul, pentru că și fosta Securitate a avut o contribuție importantă la reprimarea sângeroasă a manifestanților anticomuniști din decembrie 1989”, a adăugat Hellvig.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel