Data publicării:
Dosar Port Constanța. ÎCCJ achită lotul integral: 3.208 de zile de arest, nevinovați
Achitare explozivă la ÎCCJ.
Fostul senator PC Mircea Banias şi restul de 38 de inculpaţi din dosarul importurilor ilegale din Portul Constanţa au fost achitaţi, luni, de Înalta Curte de Casație și Justiție. Decizia este definitivă.
Prima achitare a fost în 22 martie 2016, când decizia a fost atacată de procurori. Astăzi, judecătorii ÎCCJ au respins, ca nefondat, apelul DNA din 2016. Prin urmare, toți cei 39 de inculpați au fost achitați definitiv.
Reținuți și arestați
Dosarul a fost instrumentat de procurorul Gheorghe Bocsan, plecat între timp din DNA, potrivit Luju.ro. Procurorul Lucian Papici, și el plecat din DNA, a confirmat rechizitoriul. Sursa citată mai arată, potrivit informațiilor din minută că 28 din cei 39 de inculpații au stat în arest 3.208 zile. Ei au fost reținuți, arestați, iar mandate de arest le-au fost prelungite până la 6 luni.
Iată minuta completului de 5 de la ÎCCJ:
"Respinge, ca nefondate, apelurile formulate de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie si de inculpatii Ciobanu Mihai, Dragutel Cezar Stefan si Scriosteanu Ionut Marius impotriva sentintei penale nr.236 din data de 22 martie 2016 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia penala, in dosarul nr.2540/1/2012.
In baza art.275 alin. (2) din Codul de procedura penala obliga apelantii intimati inculpati Ciobanu Mihai, Dragutel Cezar Stefan si Scriosteanu Ionut Marius la plata sumei de cate 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat. In baza art.275 alin. (3) din Codul de procedura penala cheltuielile judiciare ocazionate de solutionarea apelului declarat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie raman in sarcina statului. In baza art.275 alin. (6) din Codul de procedura penala onorariile partiale cuvenite aparatorilor desemnati din oficiu pana la prezentarea aparatorilor alesi pentru apelantii intimati inculpati Ciobanu Mihai, Dragutel Cezar stefan si Scriosteanu Ionut Marius si pentru intimatii inculpati Abed Ibrahim El Desouki Othman Ayoub, Ali Amer, Bani Mustafa Akram Naser Abdel Rahman, Banias Mircea Marius, Barbu Andreea Emilia, Bogatu Eugen, Bratu Liviu Costel, Budai Sorin, Cadir Sunai, Catargiu Laurentiu, Culea Mihai, Didilescu Ioan Dan, Dodu Marin, Durbac Liviu Adrian, Guo Ning, Ionita Ion Marius, Ionita Ionela, Iordanescu Marian Ionut, Miao Rongsheng, Milea Adrian, Mironescu Laurentiu, Mohamad Rouchdi, Ni Jinming, Ni Jinping, Olteanu Claudiu Constantin, Patrascu Adrian Sorin, Paun Corneliu, Paun Lucian, Pilca Aurelian Catalin, Riscu Adrian, Rosculet Valentin, Tudoran Dragos Iulian, Tudoran Horia Dan, tiripan Valentin si Zhang Qing, in suma de cate 600 lei si onorariul cuvenit aparatorului desemnat din oficiu pentru intimatul inculpatul El Haj Ahmad, in suma de 1253 lei, raman in sarcina statului. In baza art.275 alin. (6) din Codul de procedura penala, onorariile cuvenite interpretilor de limba araba si limba chineza se suporta din fondurile Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Definitiva. Pronuntata, in sedinta publica, astazi 15 iulie 2019".
Acuzații grele
39 de persoane, fostul senator PC Mircea Banias, Eugen Bogatu, Laurenţiu Mironescu, inspectori vamali, intermediari şi reprezentanţi ai unor firme, au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie, în dosarul privind importurile ilegale din Portul Constanţa. DNA îi acuza că fac parte dintr-un grup infracțional ce controla activitățile de import-export, prin perceperea unor sume pentru procesarea vamală a mărfurilor. Acuzațiile au fost de dare şi luare de mită, trafic de influenţă, evaziune fiscală, contrabandă, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, folosirea de documente falsificate la autoritatea vamală sau infracţiuni contra drepturilor de marcă industrială înregistrată, potrivit Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News