Data actualizării:
Data publicării:

Dosar penal în cazul gimnastului agresat în cantonamentul de la Reșița. Reacția FRG: Conflictul dintre sportivi, unul spontan

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO cu rol ilustrativ: Unsplash
FOTO cu rol ilustrativ: Unsplash
Poliția Reșița a deschis dosar penal în cazul minorului agresat în cantonamentul lotului național de gimnastică.

UPDATE: Federația Română de Gimnastică a făcut câteva precizări în cazul băiatului de 15 ani care a fost agresat în timp ce se afla în cantonamentul lotului național, la Reșița. Potrivit FRG, lotul masculin de gimnastică al României se pregătește în mai multe locații din țară, una dintre acestea fiind cea a CNIPJ Reșița, unde se antrenează 7 sportivi care sunt însoțiți de colectivul tehnic.

”În  a doua jumătate a lunii martie, FR Gimnastică a primit  propunerea  de scoatere  a unuia dintre gimnaști din componența CNOPJ Reșița, ca urmare a lipsei de progres înregistrată de acesta, a atitudinii necorespunzătoare și a menținerii unei stări conflictuale cu colectivul de sportivi și antrenori. 

În aceeași perioadă, FR Gimnastică a primit o sesizare din partea părinților unui component al lotului, în care sunt enumerate o serie de informații privind comportamente necorespunzătoare în cantonament (altercații, consum de alcool la o aniversare, abuzuri verbale)”, se arată în comunicatul FR Gimnastică.

Potrivit comunicatului menționat, întregul colectiv al CNOPJ Reșița (sportivi șiantrenori) au revenit la București, pe 20 martie, comform programului de pregătire pentru Campionatul European.

De asemenea, tot în 20 martie, ”ca urmare a informațiilor preliminare și parțiale primite, FR Gimnastică a solicitat o întâlnire cu întregul colectiv de sportivi și antrenori, pentru a înțelege care sunt problemele cu care se confruntă și mai ales cauzele acestor situații de indisciplină”, iar în urma acestor discuții, care au fost purtate atât cu sportivii, cât și cu antrenorii, a rezultat ”existența, de mai mulți ani, a unei stări de fapt, care nu corespundea normelor de conduită și disciplină ale Federației, generată de aspecte de ordin educațional/personal în principal”.

Sportivii implicați în conflict, ”carențe educaționale”

Potrivit comunicatului menționat, ”în data de 28.03.2024 a fost organizată o întâlnire cu participarea gimnaștilor, a părinților acestora, a colectivului tehnic de la CNOPJ Reșița și au fost relatate și dezbătute toate problemele semnalate. La finalul întâlnirii, toți participanții (sportivi și părinți) au fost de acord că incidentele nu se vor mai repeta, fiind motivate carențe educaționale în strânsă legătură cu vârsta participanților.

Sportivii implicați în aceste incidente și-au exprimat regretul pentru cele întâmplate și au solicitat șansa de a putea continua pregătirea în cadrul CNOPJ Reșița cu dorința de a face parte din echipa reprezentativă la Campionatele Europene care vor avea loc în perioada 20–29.04.2024 în Italia.

La finalul întâlnirii sportivii și părinții acestora au agreat și semnat Angajamentul de Conduită a Sportivilor. FR Gimnastică a pus în vedere sportivilor prezenți, indiferent de participarea sau nu la aceste incidente, că o  viitoare repetare a unor situații neconforme  va atrage nu doar măsuri disciplinare legate de eliminarea din lot, dar și sesizarea autorităților române competente ( a organelor de poliție și a Direcției de Protecție a Copilului, în cazul sportivilor minori)”,a mai transmis Carmencita Constantin, președintele FR Gimnastică.

Conflictul, unul spontan

FRG a precizat că situația sprotivilor de la CNOPJ Reșița va fi discutată într-o ședință viitoare, când vr fi decise și etapele următoare ale acestei analize.

”În situația în care Comitetul Executiv va decide necesitatea desfășurării unei anchete disciplinare se vor adopta măsuri suplimentare, deși în actuala etapă atmosfera de la CNOPJ Reșița a revenit la normal. FR Gimnastică este în contact permanent cu COSR și ANS și va furniza toate informațiile suplimentare în momentul în care această analiză va fi finalizată și corect documentată”, se mai aratăîn comunicatul FRG.

În plus, FRG a precizat că din primele informații, ”nu au existat aspecte de natură infracțională, discriminatorie sau rasială, conflictul dintre sportivi fiind unul spontan, generat de probleme educaționale pe fondul  consumului de alcool ocazionat de ziua unui coleg coroborat cu nerespectarea regulamentelor interne de disciplină și a celor sportive. Băutura a fost adusă în cantonament prin evitarea colectivului tehnic”.

Altfel, FR Gimnastică susține că ”va accelera integrarea măsurilor antibulling la nivelul loturilor naționale de fete și băieți și implementarea unui plan național antibulling, pentru prevenirea unor astfel de incidente viitoare. De asemenea vor fi căutate soluții pentru evitarea introducerii de lucruri neautorizate în locurile de pregătire ale sportivilor”, se mai arată în comunicatul FR Gimnastică.

Știre inițială

Cazul băiatului de 15 ani, sportiv în lotul național de gimnastică, agresat de colegii de cantonament, la Reșița, a fost preluat de Poliția Municipiului Reșița, care s-a sesizat din oficiu și a deschis dosar penal, transmite Agerpres.

Cercetările se derulează într-un dosar penal cu referire la săvârșirea infracțiunilor de lovire sau alte violențe și lipsire de libertate.

”În urma verificărilor efectuate de polițiști de la Poliția Municipiului Reșița privind informațiile apărute în spațiul public referitoare la un eveniment în care ar fi fost implicați sportivi ai unui lot de gimnastică, în incinta unui complex sportiv din municipiul Reșița, în urma căruia unul dintre minori ar fi fost agresat fizic, polițiștii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunilor de lovire sau alte violențe și lipsire de libertate”, a precizat IPJ Caraș-Severin.

Polițiștii continuă cercetările în cadrul acestui dosar penal pentru stabilirea ”cu exactitate a tuturor împrejurărilor de fapt și de drept” în care au fost comise faptele și pentru luarea măsurilor legale ce se impun față de cei responsabili.

Minorul a fost abuzat de doi dintre colegii de cantonament, legat de calorifer, tuns cu forța, obligat să consume alcool, deși este știut faptul că în cantonament nu este permis acest lucru, mai ales fiind vorba de minori, au scrumat deasupra lui, aceștia mimând un joc sexual cu victima.

Citește și: Kelemen Hunor denunță torturarea unui gimnast maghiar în cantonamentul de la Reșița. Federația de Gimnastică nu vrea să răspundă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel