Dosar asalt Capitoliu: Cum a obținut Donald Trump ”imunitate absolută”. Nu va depune mărturie
Donald Trump, fost președinte al SUA, a reușit să se sustragă de la depunerea mărturiei în dosarul ce investighează asaltul asupra Capitoliului.
Fostul preşedinte american Donald Trump a intentat o acţiune în justiţie vineri pentru a contesta citaţia de a se prezenta ca martor emisă de Camera Reprezentanţilor, care anchetează asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021, relatează France Presse.
Pentru a-şi susţine demersul, Donald Trump afirmă că beneficiază de o "imunitate absolută" şi că nu va depune mărturie săptămâna viitoare.
Avocații lui Trump acuză citația ca fiind... ilegală
Avocaţii lui Trump au descris citaţia ca fiind ”nevalabilă, ilegală şi inaplicabilă”. Ei estimează că fostul şef al statului se bucură în continuare de privilegiul intangibilităţii - aceasta după aproape 22 de luni de când nu mai exercită funcţia de preşedinte - şi nu poate fi constrâns să compară în faţa Congresului.
Comisia care anchetează evenimentele din 6 ianuarie i-a ordonat să compară în faţa ei pentru a depune o mărturie personală luni, ceea ce înseamnă furnizarea unei liste lungi de documente şi de comunicate legate de asaltul asupra Capitoliului, scrie Agerpres.
În schimb, Trump urmează să facă o altă declarație importantă
Miza este ridicată - şi timpul presează - atât pentru Comisia Congresului, cât şi pentru Donald Trump, 76 de ani, care ar urma să anunţe marţi că îşi va înainta candidatura la preşedinţie pentru alegerile din 2024.
Anunţul său ar urma să intervină în contextul în care Partidul Republican nu este sigur că va prelua controlul asupra Camerei Reprezentanţilor după alegerile de la jumătatea mandatului.
Scrutinul de marţi arată că republicanii deţin 200 din cele 218 locuri necesare pentru a recupera majoritatea în faţa democraţilor. Dar 20 de locuri din Camera Reprezentanţilor - care are 435 de membri în total - nu sunt deocamdată decise, iar numărătoarea voturilor este în curs.
Dacă republicanii preiau controlul Camerei Reprezentanţilor, ei ar putea să dizolve comisia care anchetează evenimentele din 6 ianuarie, care a strâns numeroase elemente probatorii, potrivit ei, că Trump şi-a incitat susţinătorii să declanşeze asaltul pentru a încerca să-l priveze pe Joe Biden de victoria sa în alegerile prezidenţiale.
900 de persoane inculpate
Procurorii au inculpat peste 900 de persoane pentru crime legate de asaltul Capitoliului, iar Ministerul Justiţiei a comunicat luna trecută că 412 dintre ei au pledat "vinovat" în una dintre diversele acuzaţii federale.
Cel puţin şapte persoane şi-au pierdut viaţa în cursul asaltului din 6 ianuarie.
În timpul procesului său în faţa tribunalului federal din West Palm Beach din Florida, Trump a susţinut că preşedinţii americani, foşti şi în exerciţiu, acceptaseră în mod voluntar să depună mărturie sau să predea documente după ce au primit o citaţie de a se prezenta pentru aceasta în faţa Congresului, dar niciunul "nu a fost constrâns vreodată să o facă".
În acest dosar, Trump susţine că citaţia este mai largă decât ar fi necesar în mod rezonabil, aduce atingere privilegiului de fost preşedinte şi drepturilor sale personale, iar comisia nu are autoritate în materie.
Donald Trump promite să facă un anunţ important pentru americani, săptămâna viitoare
”Voi face un anunţ foarte important marţi, 15 noiembrie, la Mar-a-Lago”, reşedinţa sa din statul Florida, a anunţat miliardarul republican în timpul unui miting de campanie în Ohio, în ajunul alegerilor de la jumătatea mandatului, un scrutin decisiv pentru viitorul său politic, dar şi al actualului locatar de la Casa Albă, Joe Biden. Citește aici mai mult
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News