Dormio, a fost inventat primul dispozitiv prin care se pot controla visele
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Ron Lach/ Pexels
Fotografie de la Ron Lach/ Pexels
Un grup de oameni de știință a dezvoltat un dispozitiv, numit Dormio, care poate influența visele pentru a stimula creativitatea.

Oamenii de știință au construit literalmente un dispozitiv care ne poate controla visele. Se numește Dormio.

Potrivit unui articol publicat de Futuro Prossimo, dispozitivul a fost creat pentru a înțelege legăturile dintre vise și creativitate. Echipa MIT a efectuat cercetări ample, publicate în jurnalul Scientific Reports, pentru a examina modul în care ”controlul viselor” ar putea spori creativitatea oamenilor.

Scopul nu a fost doar de a manipula visele, ci de a vedea dacă anumite conținuturi ar putea fi inserate în ele. Mai mult: oamenii de știință au dorit să afle dacă pot ”produce” vise care, la trezire, vor stimula creativitatea.

Cum funcționează mașina de control al viselor?

În linii mari, tehnologia de control a viselor funcționează prin înregistrarea etapelor de somn ale unui individ și prin introducerea de stimuli specifici în timpul etapelor de somn ușor. Acești stimuli pot fi sunete, cuvinte, muzică sau chiar mirosuri și pot influența conținutul viselor.

În timpul debutului somnului, apare o fereastră, o oportunitate sub forma hipnagogiei, o stare de somn semi-lucid în care începem cu toții să visăm înainte de a cădea complet inconștienți.

Hipnagogia se caracterizează prin imprevizibilitate fenomenologică, percepție distorsionată a spațiului și timpului și asociere spontană, fluidă a ideilor.

Edison, Tesla, Poe și Dalí au accesat fiecare această stare dormind cu o minge de oțel în mână; când mingea a căzut pe podea exact când au adormit, s-au trezit pentru a surprinde ideile creative generate în visele lor hipnagogice.

Decide ce vrei să visezi, poate chiar soluții la probleme

”În acest proiect, explorăm modalități de a crește creativitatea umană prin extinderea, influențarea și captarea viselor în stadiul 1 de somn. În prezent, este o provocare să ne forțăm să fim creativi, deoarece atât de multă asociere de idei creative are loc în absența controlului executiv și a atenției direcționate. Somnul oferă o oportunitate de a stimula gândirea creativă în absența atenției direcționate, mai ales dacă visele pot fi ghidate”, spun creatorii Dormio.

Altfel spus, închide ochii și imaginează-ți că poți decide ce să visezi. Mai mult: imaginează-ți că poți să visezi la posibile soluții la o problemă și să primești idei pentru a o rezolva când te trezești. Nu e așa că ar fi incredibil?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel