Dormi mai mult în weekend? Atenție, obiceiul îți poate da viața peste cap. Riscurile la care te expui dacă faci asta
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Dormi mai mult în weekend? Atenție, obiceiul îți poate da viața peste cap. Riscurile la care te expui dacă faci asta / Foto: Pixabay
Dormi mai mult în weekend? Atenție, obiceiul îți poate da viața peste cap. Riscurile la care te expui dacă faci asta / Foto: Pixabay
Află în articol dacă este bine să dormi mai mult în weekend.

Este bine să dormi în o oră sau două în plus pentru a te recupera după orele pierdute de somn din timpul săptămânii de lucru. Un pui de somn de 20 de minute la prânz într-un weekend poate fi benefic, dar un pui de somn mai lung de două ore este probabil să vă afecteze și să adormiți mai greu duminica seara.

Iată ce trebuie să faceți față datoriei de somn și să vă îmbunătățiți obiceiurile și rutina de somn, scrie www.heart.org. Atunci când, somnoros, încerci să ajungi din urmă somnul ratat într-o săptămână aglomerată dormind în weekend, s-ar putea să nu fie la fel de bine pentru sănătatea ta pe cât crezi, spun unii experți.

Ce arată studiile



Un studiu din 2017 a arătat că femeile care au petrecut două sau mai multe ore pentru a dormi în weekend au mai multe șanse să aibă o sănătate cardiovasculară precară. Descoperirile sugerează că dormitul în weekend nu contracarează efectele dăunătoare ale lipsei de somn suficient în restul săptămânii - ceea ce cercetătorii numesc datoria de somn.

Peste 50 de milioane de adulți din SUA nu dorm suficient sau au tulburări cronice de somn, cum ar fi apneea în somn și insomnia. Sunt mulți oameni obosiți!

Știi acea stare de nervozitate pe care o ai când nu ai dormit suficient? Privarea de somn poate afecta nivelul hormonilor noștri de stres, cum ar fi cortizolul și adrenalina. Acest lucru poate duce la hipertensiune arterială, diabet de tip 2, obezitate, boli de inimă și accident vascular cerebral.

Chiar și doar o oră mai puțin de somn pe noapte decât este necesar vă poate afecta capacitatea de a gândi corect și de a răspunde rapid. În timp, poate afecta negativ nivelul de energie și chiar capacitatea corpului de a lupta împotriva infecțiilor. Acum, acesta este un semnal de alarmă!

Păstrați un program regulat de somn


Deci, cum vă mențineți programul de somn în echilibru? Cel mai bine este să dormi cel puțin șapte ore în fiecare noapte și să te culci și să te trezești aproximativ la aceeași oră în fiecare zi, a spus Michelle Albert,  cercetător principal al studiului și director al Centrului NURTURE de la Universitatea din California, San Francisco.

Schimbarea rutinei de somn în weekend ar putea afecta negativ ritmurile circadiene în timp, precum și alți factori care vă afectează bunăstarea și longevitatea. În plus, s-ar putea să îți fie mult mai greu să te trezești din nou devreme luni dimineața.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel