Data publicării:
Dorința preşedintelui SUA, Donald Trump, cu privire la organizarea unui nou summit cu liderul nord-coreean Kim Jong Un
Preşedintele american Donald Trump s-a întâlnit luni, la New York, cu omologul sud-coreean Moon Jae-in cu care a discutat despre planurile de relansare a negocierilor cu Phenianul privind dezarmarea nucleară în timp ce, la Seul, cele două state aliate se pregătesc pentru discuţii cu privire la împărţirea costurilor soldaţilor americani staţionaţi în Coreea de Sud, transmite Reuters.
Deşi negocierile cu Coreea de Nord nu au fost reluate după cel de-al doilea summit dintre Trump şi Kim Jong Un din februarie, regimul de la Phenian şi-a declarat disponibilitatea de relansare a discuţiilor la sfârşitul lunii septembrie. Cu toate acestea, nu au fost stabilite data sau locul unei noi reuniuni la nivel înalt între preşedintele american şi liderul nord-coreean. 'Nu s-au făcut deloc teste nucleare' a declarat Trump reporterilor la întâlnirea cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, în marja reuniunii Adunării Generale a ONU.
'Iar relaţiile sunt foarte bune. ... Dorim să vedem dacă putem face ceva. Dacă putem, ar fi grozav. Şi dacă nu putem, este în regulă, vom vedea ce se întâmplă'. Moon şi-a exprimat speranţa ca negocieri la nivelul grupurilor de lucru între SUA şi Coreea de Nord să fi organizate în curând pentru a pregăti un al treilea summit, dar preşedintele Trump a precizat că ar dori să ştie care ar fi rezultatul unui al treilea summit înainte de a fi de acord cu organizarea sa.
Preşedintele SUA ar dori să ştie care ar fi rezultatul unui summit cu liderul nord-coreean înaintea de a agrea organizarea sa
'În acest moment, oamenii ar dori să vadă acest lucru. Vreau să ştiu ce va ieşi din asta. Putem şti multe înainte ca summit-ul să aibă loc', a spus Trump. Negociatorul şef nord-coreean în dosarul nuclear Kim Myong Gil a salutat săptămâna trecută sugestia preşedintelui Trump privind o 'nouă metodă' în procesul de negocieri şi a afirmat că doreşte să fie optimist în legătură cu prezentarea de către SUA a unei 'metode de calcul corecte'.
Înaintea discuţiilor cu preşedintele sud-coreean, Trump a precizat că cei doi vor aborda lansările repetate de rachete cu rază scurtă de acţiune din ultimele săptămâni de către Coreea de Nord. 'Nu am avut un acord referitor la rachetele cu rază scurtă de acţiune şi o mulţime de oameni şi de ţări testează rachete cu rază scurtă de acţiune'.'Nu este nimic spectaculos în asta', a estimat preşedintele american.
Discuţii privind reînnoirea unui acord militar de partajare a costurilor militare cu SUA vor începe marţi la Seul, conform unui anunţ al ministerului de externe sud-coreean. Seulul a suportat o parte din costul staţionării a 28.500 de militari americani pe teritoriul său conform prevederilor unui acord încheiat în 1991. În martie, Coreea de Sud a semnat cu SUA un acord pentru a plăti 870.94 milioane dolari anul acesta, o creştere de 8.2% faţă de anul anterior. Acordul expiră la sfârşitul acestui an. Trump a cerut în repetate rânduri Seulului să îşi crească contribuţia financiară. 'Coreea de Sud este o naţiune foarte bogată', a scris preşedintele american luna trecută pe Twitter, anunţând că 'au început discuţii pentru a a continua creşterea plăţilor către Statele Unite'.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News