Dorin Cioabă a mers la Viscri să-l întâlnească pe Regele Charles: Aş vrea să se aplece puţin şi asupra problemei romilor
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto Agerpres
Foto Agerpres
Dorin Cioabă, autointitulatul rege al romilor, a mers la Viscri pentru a-l întâlni pe Regele Charles al III-lea.

Dorin Cioabă a călătorit marți în satul Viscri din județul Brașov pentru a-l întâlni pe Regele Charles al III-lea. Autointitulatul rege al romilor vrea să cumpere o locuință în această localitate, pentru a fi vecin cu monarhul Marii Britanii, conform Agerpres.

„Sunt foarte onorat, foarte onorat şi ne-am dorit de mult (să îl întâlnim pe rege - n.r.) pentru că, pentru noi, Familia regală a fost un model atunci când s-a trecut de la titulatura de bulibaşă la cea de rege. Ca şi model a fost luată Casa Regală a Angliei. Regina Angliei şi acum Regele Charles sunt, ca să spunem aşa, conducătorii noştri pentru că în ţările care sunt administrate de ei sunt foarte multe comunităţi de romi - Scoţia, în Irlanda, în Australia, în Canada. (...)

Asta a fost una dintre dorinţele mele şi mă bucur că astăzi sunt aici, la Viscri, mai ales că e la noi aici, în ţară, şi într-un loc atât de frumos pe care şi noi îl descoperim acum. Cu această ocazie, soţia mea şi-a pus o dorinţă la intrare aici: a zis 'vreau să devin vecină cu Regele' şi o să căutăm şi noi o casă aici, să cumpăr“, a spus Dorin Cioabă.

Ce cadou i-a făcut Dorin Cioabă Regelui Charles al III- lea

Dorin Cioabă și soția sa nu au mers cu mâna goală la întâlnirea cu Regele Charles. Cei doi i-au dus acestuia un obiect simbolic ce reprezintă comunitatea romă, și anume un cazan de cupru în miniatură.

„Este un obiect de cupru care ne reprezintă pe noi. Dacă ne-a invitat în casa lui, acasă la el, nu puteam să venim cu mâna goală. Îi aducem un cadou pentru rege, pentru casă (...) E o căldare, un lucru reprezentativ pentru comunitatea noastră de căldărari şi un obiect pe care vrem să-l aibă în casă. Este un mini-cazan de fabricat ţuică. Noi suntem cei mai mari meşteri în astfel de obiecte şi am adus un astfel de cadou să-l aibă la el în casă. (...) Este steagul nostru internaţional. El semnifică verde albastru, adică iarba şi cerul, iar roata este simbolul nomadismului“, a afirmat autointitulatul rege al romilor.

Dorin Cioabă își dorește ca Regele Charles să se aplece asupra problemei romilor

„Aş vrea ca Domnia Sa să se aplece puţin şi asupra problemei internaţionale a romilor şi asupra romilor care migrează în ţările Uniunii Europene, pentru că Uniunea Europeană, de un timp, ne-a lăsat deoparte, pentru că a fost problema sirienilor, a fost acum problema Ucrainei şi întotdeauna romii au fost lăsaţi. Romii o duc foarte greu şi sunt, să spunem aşa, discriminaţi în aceste state şi ne dorim ca prin vocea Regelui să dăm puţină presiune pe autorităţile internaţionale, pe instituţii şi să ne ajute în bunul demers al activităţii mele“, a mai precizat Dorin Cioabă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel