Dopajul sanguin, la aproape o cincime din participanţii la probele de anduranţă de la Mondialele 2011 şi 2013 (studiu)
Dopajul sanguin a fost răspândit la aproape o cincime dintre atleţii ce au participat în probele de anduranţă la Mondialele din 2011 de la Daegu şi la cele din 2013 de la Moscova, potrivit unui studiu realizat la universitatea din oraşul elveţian Lausanne, informează AFP.
"Rezultatele noastre pornind de la parametri hematologici solizi oferă o estimare privind o prevalenţă globală a dopajului sanguin de 18% în medie la sportivii de anduranţă", a indicat studiul. El aminteşte că procentul controalelor pozitive (urină şi sânge) la analizele efectuate de laboratoarele acreditate de Agenţia Mondială Antidoping (WADA/AMA) este sub 2%.
Autorii studiului au avut acces la analizele sanguine a 1.222 de sportivi participanţi la probele de anduranţă (marş şi alergări începând de la 800 m) şi au comparat rezultatele cu populaţiile de referinţă, utilizând şapte parametri biologici ce pot varia odată cu dopajul, mai ales în cazul celui cu EPO sau al transfuziilor sanguine.
Potrivit rezultatelor, femeile (în medie 22%) au fost mai afectate decât bărbaţii (15%) la Daegu, un raport ce s-a inversat la Moscova (15% în medie, dintre care 12% femeile, 17% bărbaţii). Rezultatele sunt detaliate pentru anumite ţări, care însă nu au fost numite.
Potrivit autorilor studiului, datele arată că introducerea paşaportului biologic de către IAAF în 2011 nu a permis reducerea semnificativă a prezenţei dopajului sanguin în 2013.
Studiul a fost finanţat parţial de AMA şi Federaţia internaţională de atletism (IAAF).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News