Doneţk, flotă proprie din navele străine confiscate în portul Mariupol. Rusia neagă: Occidentul difuzează intens informaţii false
Forţele Armate Ruse au negat informaţiile despre planurile autoproclamatei republici populare Doneţk de a crea propria sa flotă.
Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse a dezminţit informaţia, potrivit căreia, cu sprijinul Moscovei, autoproclamata republică populară Doneţk intenţionează să creeze propria flotă cu navele străine care se află în portul Mariupol. Informaţia nu corespunde realităţii, a declarat vineri Mihail Mizinţev, şeful Centrului management operaţional al Statului Majoral al Forţele Armate Ruse.
Făcând referire la declaraţiile reprezentanţiilor Ministerului ucrainean de Externe, mass-media occidentală difuzează intens informaţii false despre intenţia autorităţilor autoproclamatei republici populare Doneţk de a crea, cu sprijinul deplin al Rusiei, o flotă naţională din navele străine confiscate în portul Mariupol, a spus Mizinţev, potrivit Rador care citează Interfax.
În acest mod, partea ucraineană încearcă să discrediteze acţiunile Federaţiei Ruse în teritoriile care au intrat sub controlul său şi acuză autoproclamata republică populară Doneţk de încălcarea dreptului maritim internaţional în legătură cu navele aflate sub pavilion străin din portul Mariupol, a afirmat Mizinţev.
Moscova a negat recent acuzaţiile de blocare a navelor ucrainene cu cereale şi de crearea premiselor pentru o criză alimentară la nivel mondial. Mariupol este situat pe coasta de nord a Mării Azov şi a fost unul dintre cele mai mari porturi comerciale din Ucraina. Pe 20 mai, Ministerul rus al Apărării a anunţat finalizarea retragerii forţelor armate ucrainene, care s-au predat de la Uzina Azovstal din Mariupol, şi preluarea controlului complet asupra oraşului. Pe 25 mai, armata rusă a anunţat că portul Mariupol a început să funcţioneze în regim normal. Mizinţev a declarat vineri că 70 de nave străine din 16 state rămân blocate în şase porturi - Herson, Mikolaiv, Cernomorsk, Oceak, Odesa şi Iujne.
"Se menţine pericolul pentru navigaţie şi deteriorarea infrastructurii portuare"
Ameninţarea creată de autorităţile de la Kiev cu privire la lansarea de atacuri şi pericolul ridicat al exploziei minelor nu le permit navelor să iasă fără obstacole în larg, a mai spus el. Potrivit lui Mizinţev, forţele armate ruse au creat condiţii pentru funcţionarea a două coridoare maritime - unul, în Marea Neagră, pentru a ieşi din porturile Herson, Mikolaiv, Cernomorsk, Oceak, Odesa şi Iujne în direcţia sud-vest de la marea teritorială a Ucrainei, precum şi, unul, în Marea Azov, pentru ieşirea din portul Mariupol în direcţia Mării Negre.
Autorităţile de la Kiev continuă să evite cooperarea cu reprezentanţii statelor străine şi ai companiilor armatoare pentru a rezolva problema asigurării ieşirii în siguranţă a navelor blocate către zonele de adunare, a susţinut Mizinţev. El a afirmat că se menţine pericolul pentru navigaţie şi deteriorarea infrastructurii portuare, din cauza minelor ucrainene, care au rupt ancorele şi se află în derivă, de-a lungul coastei statelor riverane Mării Negre.
Federaţia Rusă întreprinde întreaga gamă de măsuri pentru a asigura siguranţa navigaţiei civile în apele Mării Negre şi Azov, a adăugat el.
Pe 21 februarie, preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret de recunoaştere a independenţei autoproclamatelor republici populare Lugansk şi Doneţk. Pe 24 februarie, Putin a anunţat începerea unei operaţiuni militare speciale în Ucraina. Drept răspuns, numeroase state au impus sancţiuni de proporţii împotriva Rusiei. Unele ţări furnizează Ucrainei arme şi echipamente. Pe 25 aprilie, Mizinţev a specificat că armata rusă a preluat controlul asupra întregii regiuni Herson, a unor părţi din regiunile Harkov, Zaporojie şi Mikolaiv din Ucraina şi a unei părţi semnificative a teritoriului autoproclamatelor republici populare Lugansk şi Doneţk, recunoscute de Rusia. Pe 3 iulie, Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse a anunţat capturarea oraşului Lisiceansk şi a teritoriului autoproclamatei republici populare Lugansk şi preluarea controlului asupra acestei regiuni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News