Donald Tusk acuză guvernul Poloniei că încearcă ieşirea din UE, după ameninţările la adresa CE pentru blocarea PNRR-ului
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Donald Tusk
Donald Tusk
Fostul preşedinte al Consiliului European, Donald Tusk, de asemenea fost premier şi în prezent lider al opoziţiei poloneze, a acuzat marţi partidul conservator care conduce Polonia că doreşte să scoată ţara din UE, după ce liderul formaţiunii de guvernământ Jaroslaw Kaczynski a ameninţat Comisia Europeană cu represalii dacă nu va debloca PNRR-ul Poloniei.

Această încercare de a scoate Polonia din UE este făcută consistent şi cu tenacitatea unui nebun, a susţinut Tusk marţi într-un mesaj pe Twitter, citat de agenţia DPA. Toţi susţinătorii UE trebuie să înţeleagă odată asta, a indicat el.

Fostul premier liberal polonez s-a referit în aceste critici la remarci ale lui Kaczynski într-un interviu pe care acesta l-a acordat în weekend săptămânalului conservator polonez Sieci.

În acest interviu, liderul de facto al Poloniei a spus că dacă formaţiunea sa, Partidul Lege şi Justiţie (PiS), va câştiga alegerile parlamentare, aceasta va trebui să regândească relaţiile cu UE.

El a ameninţat de asemenea Comisia Europeană cu represalii, cum ar fi blocarea prin veto a unor iniţiative ale UE, acuzând această instituţie de neseriozitate, după ce ea a cerut Varşoviei să dizolve camera disciplinară pentru judecători în schimbul aprobării Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) polonez, lucru pe care guvernul polonez l-a făcut, dar cu toate acestea fondurile alocate Poloniei în acest plan sunt în continuare blocate de Comisia Europeană.

A existat un acord, respectat de noi, dar încălcat de cealaltă parte (...) Dacă Comisia Europeană nu-şi îndeplineşte obligaţiile faţă de Polonia, atunci noi nu mai avem niciun motiv să ne îndeplinim obligaţiile faţă de UE, a remarcat Jaroslaw Kaczynski în acel interviu, potrivit portalului notesfrompoland.com.

El a susţinut de asemenea că există un plan germano-rus de a domina Europa şi că opoziţia condusă de Donald Tusk lucrează la ordine externe pentru a înrobi Polonia, acuzându-l pe liderul opoziţiei că brutalizează viaţa publică prin atacurile la adresa formaţiunii PiS.

Am arătat maximum de bunăvoinţă faţă de UE, dar concesiile nu ajută, aşadar a sosit timpul să tragem concluziile, a constatat Jaroslaw Kaczynski.

Comisia (Europeană) încearcă să ne pună cu spatele la zid (...) Prin urmare, nu avem altă opţiune decât să ne scoatem toate armele din arsenal şi să răspundem ochi pentru ochi, inclusiv blocând prin veto politici ale UE, a ameninţat el.

În urma disputelor cu Bruxellesul privind reformele judiciare aplicate de guvernul conservator de la Varşovia, acesta a ajuns în luna iunie la un acord cu Comisia Europeană ce prevede desfiinţarea camerei disciplinară pentru judecători şi aprobarea în schimb de către executivul comunitar a PNRR-ului polonez, programul european de relansare post-pandemie prin care Polonia poate accesa peste 35 de miliarde de euro.

Dar preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat ulterior că dizolvarea acelei camere este un pas important, însă nu suficient pentru a garanta independenţa judecătorilor polonezi, motiv pentru care Bruxellesul va menţine blocate pentru Polonia fondurile din Mecanismul de redresare şi rezilienţă al UE, scrie Agerpres.

Guvernul Poloniei îndeamnă cetățenii să adune lemne din păduri pentru a face față crizei energetice

Autoritățile din Polonia le-au reamintit vineri cetățenilor că pot să adune lemn de foc din păduri pentru a se încălzi pe fondul creșterii costurilor energetice din țară. 

Guvernul a spus că ia măsuri pentru a facilita colectarea lemnelor de foc pentru oameni, în efortul de a reduce presiunea creată de facturile vertiginoase la energie și de lipsa de cărbune.

”Este întotdeauna posibil, cu acordul pădurarilor, să colectăm ramuri pentru combustibil”, a spus ministrul adjunct al Climei și Energiei Edward Siarka.

Potrivit publicației Euronews, oponenții partidului de guvernământ ”Lege și Justiție” au afirmat că aceste comentarii au demonstrat eșecul guvernului asupra deținerii controlului asupra economiei în general.

Inflația din Polonia a urcat la 14% în ultimele săptămâni, prețurile combustibililor atingând 8 zloți (1,87 dolari) pe litru. Salariul mediu lunar în Polonia este de aproximativ 7110 zloți (1800 USD).

Vorbind pentru postul de televiziune polonez Polsat, purtătorul de cuvânt al Pădurilor de Stat Michał Gzowski le-a reamintit celor care doresc să strângă lemne că trebuie să obțină mai întâi permisiunea de la unitatea forestieră locală. 

”Chiar și un telefon este suficient”, a spus el, dar a adăugat că oamenii pot lua doar lemne de foc deja întinse pe pământ și nu pot tăia copaci.

Guvernul prim-ministrului Mateusz Morawiecki dă vina pe invazia rusă a Ucrainei pentru creșterea costurilor, numind-o ”Putinflacja” sau ”Putinflație”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel