Urmărește emisiunea live
Donald Trump: SUA nu vor majora tarifele vamale, China va cumpăra produse agricole americane
Data publicării:
Autor: Eduard Pascu
WhatsApp
Donald Trump și Xi Jinping
Donald Trump și Xi Jinping
Preşedintele american Donald Trump a declarat sâmbătă că el şi omologul său chinez, Xi Jinping, au fost de acord ca Statele Unite să se abţină deocamdată de la impunerea unor tarife vamale suplimentare pentru bunurile din China, în timp ce statul asiatic va achiziţiona mai multe produse agricole americane, transmite Reuters.

"Noi vom opri introducerea taxelor vamale şi ei vor cumpăra produse agricole", a afirmat Trump la o conferinţă de presă, după summitul G20 (grupul ţărilor bogate şi al principalelor economii emergente), care a avut loc în perioada 28-29 iunie în Japonia.

Acordul dintre primele economii ale lumii este unul important, deoarece războiul comercial provoacă pagube de miliarde de dolari companiilor, afectează lanţurile globale de aprovizionare şi îngrijorează pieţele financiare.

Luna trecută, preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat impunerea unor tarife vamale suplimentare pentru o listă de produse chineze în valoare de 200 de miliarde de dolari. De asemenea, Trump a criticat China pentru că îşi devalorizează moneda şi a declarat că trebuie luate măsuri, deoarece astfel se creează condiţii de concurenţă inechitabile.

Administraţia vamală americană a început să perceapă tarife mai mari, de 25%, pentru multe produse chineze care au ajuns la 1 iunie în porturile americane, o decizie care intensifică războiul comercial între primele două economii ale lumii şi a declanşat măsuri retaliatorii din partea Beijingului.

Tarifele majorate afectează o gamă largă de produse de consum şi componente intermediare provenite din China, inclusiv modemuri şi routere de Internet, circuite imprimate, mobilă, aspiratoare şi corpuri de iluminat.

Tot la 1 iunie, China a introdus tarife vamale suplimentare pentru produse americane în valoare de 60 de miliarde dolari, ca reacţie la decizia SUA de a majora tarifele vamale pentru produsele chineze. Ministerul chinez de Finanţe a informat că, începând cu data de 1 iunie 2019, vor fi impuse tarife vamale suplimentare variind între 5% şi 25% pentru un număr de 5.140 de produse americane. Noile măsuri ale Beijingului vizează în special produsele cosmetice, articolele de bucătărie sau sport, dar şi prezervativele sau jucăriile, care vor fi taxate suplimentar cu 25%.

Vezi și: SUA și China au încheiat un armistițiu pe tema diferendului comercial

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel