Data publicării:
Donald Trump promite că SUA vor rămâne în NATO 100% sub conducerea sa, cu condiția ca țările europene să "joace corect”
Într-un interviu acordat prietenului său și aliatului Nigel Farage pentru canalul de televiziune britanic GB News, ce a fost difuzat marți seara, Trump și-a reafirmat angajamentul față de alianța transatlantică - dar a avertizat țările europene să nu "profite" de susținerea americană.
Comentariile sale ar putea calma nervii liderilor occidentali îngrijorați că Trump ar putea retrage formal America din NATO dacă câștigă un al doilea mandat ca președinte al SUA mai târziu în acest an, relatează POLITICO.
Trump a criticat în mod constant NATO de-a lungul anilor, iar temerile aliaților s-au amplificat după ce fostul președinte - care urmează să îl înfrunte pe președintele în funcție Joe Biden în alegerile de pe 5 noiembrie - a declarat în luna precedentă că ar "încuraja" Rusia să "facă ce naiba vor" țărilor NATO care nu își îndeplinesc obligațiile financiare față de alianță.
Dar vorbind cu Farage - fostul lider al Partidului Brexit din Marea Britanie - Trump și-a temperat retorica, menținând totuși că Europa trebuie să își plătească "cota sa corectă" din costurile de apărare.
"NATO trebuie să trateze SUA corect, pentru că dacă nu ar fi pentru Statele Unite, NATO practic nu ar exista," a declarat Trump.
Întrebat direct dacă SUA sub președinția sa ar veni în ajutorul țărilor NATO aflate sub atac, Trump a răspuns afirmativ.
"Da. Dar știi, Statele Unite ar trebui să își plătească cota corectă, nu și cota altora," a răspuns Trump.
"Avem un ocean între unele probleme... avem un ocean frumos și mare," a adăugat Trump. "[NATO] este mai important pentru [țările europene], ei vor profita."
"Așa că dacă încep să joace corect, America este acolo?" l-a întrebat Farage.
"Da. 100 la sută," a spus Trump.
Potrivit NATO, aproximativ două treimi din cele 32 de țări membre cheltuie deja pentru apărare la nivelul țintă al alianței de 2% sau mai mult din PIB. Trump și-a petrecut mare parte din primul său mandat criticând aliații transatlantici, în special Germania, pentru creșterea cheltuielilor lor de apărare.
În Europa au crescut îngrijorările cu privire la fiabilitatea angajamentului SUA de decenii față de securitatea europeană, amplificate de al doilea mandat prezidențial al lui Trump și de blocajul partizan în Washington cu privire la un pachet de ajutor destinat să ajute Ucraina să reziste la invazia în curs a Rusiei.
În timpul mandatului său prezidențial, Trump a amenințat în mod repetat că va părăsi alianța, deși nu a făcut niciodată acest lucru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News