Data publicării:
Donald Trump, procedură de impeachment. Iulian Chifu, analiză în plin scandal
Procedura de impeachment în cazul președintelui SUA, Donald Trump, va fi analizată în termen de 3-6 luni, iar șansele acesteia sunt nule. Ba mai mult, îl poate ajuta să obțină un scor mare la viitoarele alegeri din SUA, a declarat analistul de politică externă Iulian Chifu, miercuri, în exclusivitate pentru DC News.
„Principiul general e că nimeni nu e mai presus de lege, chiar și președintele este responsabi și poate fi tras la răspundere. Procedura de impeachment are mai multe componente. De această dată provocarea ei este dată de această informație scursă de la nivelul serviciilor de informațiilor către inspectorul directoratului național de intellingence și care anunță că există numeroase presiuni asupra președintelui ucrainean în discuții directe, inclusiv constrângerea cu blocarea ajutorului militar la adresa președintelui Zelinski pentru a produce o acuzație și niște acte ca să-l ajute pe Donald Trump în campanie împotriva contracandidatului său, cel mai probabil. Pe Trump îl afectează impeachmentul, a declarat Iulian Chifu.
Pașii procedurii de destituire
„Există în momentul de față evaluări și anchete în 6 comisii ale Camerei și lucrurile s-au accentuat după ce Camera a fost câștigată, la mijlocul mandatului, de democrați. În momentul de față suntem într-o situație foarte clară - după cum a anunțat Nancy Pelosi, toate cele șase anchete intră sub umprela impechmentului, unde Camera Reprezentanților trebuie să producă un document în care sunt capetele de acuzare la adresa Președintelui. Termenul de analiză în cele șase comisii este de 3-9 luni, timp de care Trump poate profita, pentru că șansele sunt nule ca această procedură să fie dusă la capăt. Pe de altă parte, Nancy Pelosy deține date relevante, altfel nu risca să demareze procedura de destituire a președintelui Trump dacă nu ar avea câștig de cauză. Toată procedura este în dezavantajul președintelui SUA, îl constrânge și poate să-l ducă la demitere. Chiar dacă își formulează apărările și imaginea, nu are cum să profite în niciun caz în procedura de destituire, a punctat analistul.
Analistul de politică externă Iulian Chifu susține că aceată situație nu este în premieră. Există precedente în istoria SUA, care ne servesc drept exemple.
„Nu e un lucru nou. Chiar în istoria recentă l-am avut pe Nixon, care în momentul în care a ajuns la Senat, știind că republicanii nu-l mai susțin, și-a prezentat demisia, și-l avem pe Clinton cu Monica Lewinsky, care a fost salvat de votul Senatului, deci nu e un lucru nou, susține analistul.
Nancy Pelosi, liderul Camerei Reprezentanților a anunțat, marți, începerea procedurii de destituire a președintelui Donald Trump, primul pas al democraților este acela de declanșare a unei anchete în acest caz, care s-ar putea încheia cu o punere formală sub acuzare a lui Donald Trump pentru abuz de putere.
Liderul de la Casa Albă este suspectat că a făcut presiuni asupra Ucrainei în încercarea de a aduce prejudicii fostului vicepreşedinte democrat Joe Biden, care ar putea fi rivalul său la scrutinul electoral din 2020. Fiul politicianului, Hunter Biden, a început să lucreze pentru o companie ucraineană din domeniul gazelor începând din 2014.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News