Data publicării:

Donald Trump - Kim Jong-Un, întâlnire. Marius Marinescu: Eșec sau succes - EXCLUSIV

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Donald-Trump
Donald-Trump

Preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-Un au încheiat summitul mai devreme, joi, a informat Casa Albă. „ Chiar dacă nici de data aceasta nu s-a ajuns la un acord”, Marius Marinescu consideră că recenta întâlnire reprezintă un important pas înainte.

„Chiar dacă nici de data aceasta nu s-a ajuns la un acord, recenta întâlnire de interes planetar reprezintă un mare pas înainte către un viitor acord de colaborare în plan militar, economic și social. Donald Trump și-a demonstrat din nou supremația față de liderii de la Beijing și Moscova, întâlnindu-se la Hanoi, cu liderul nord-coreean Kim Jong-Un. Nu degeaba Statelor Unite ale Americii li se spune „Jandarmul lumii". Discuțiile dintre cei doi s-au referit la dezarmare nucleară și ridicarea sancțiunilor impuse statului nord-Coreean. Președintele SUA este interesat de forța de muncă ieftină, piața de desfacere și resursele naturale ale Coreei. Capitala Hanoi nu a fost aleasă întâmplător pentru summit; în anul 1976 s-a produs unificarea Vietnamului de Sud cu Vietnamul de Nord. Și coreenii își doresc unificarea celor două Coreei”, a spus, pentru DCNews, Marius Marinescu.

„Deplasarea lui Trump la Hanoi a avut un rezultat pozitiv: s-a semnat un acord comercial în valoare de 21 miliarde dolari cu liderul partidului comunist vietnamez, Nguyen Than Tronc. Întrevederea dintre cei doi lideri are mare însemnătate pentru Coreea de Nord, de vreme ce putem spune că a stat la aceeași masă de negocieri cu Statele Unite ale Americii. O viitoare înțelegere ar duce la ridicarea progresivă a embargo-ului impus Coreei la schimburi comerciale, investiții în special americane, și, implicit, la sporirea nivelului de trai.

Atenție! Kim Jong-Un nu va renunța niciodată, în totalitate, la arsenal nuclear. Nu va uita căderea comunismului în Europa. Nu va uita lovitura de stat din decembrie 1989 și nici asasinarea soților Ceaușescu, toate acestea decise la celebra întâlnire dintre Gorbaciov și Bush, din 2-3 decembrie 89, din Malta. Poate că România ar fi avut o altă soartă dacă regimul comunist ar fi fabricat bomba atomică. În 1983, vicepreședintele SUA, George Bush, atenție, a venit în vizită oficială la București. Cu această ocazie, Nicolae Ceaușescu l-a informat pe oaspete că România are capacitate de a se înarma nuclear. A fost unul dintre momentele care i-au pecetluit soarta.

Relații economice înghețate

La Phenian, Ambasada României funcționează într-un adevărat palat, proprietatea satului român, deși, momentan, nu avem acolo un ambasador, ci un însărcinat cu afacerile externe, relațiile economice fiind înghețate. Până în 1989, între cele două țări existau schimburi comerciale reciproc avantajoase. Nivelul lor anual atingea circa 160 milioane ruble convertibile, care ar însemna astăzi aproximativ 1 miliard dolari. Importam materii prime, minereu de fier și neferoase, precum: cupru, aur, alte metale prețioase, zinc. În același timp, exportam mașini agricole (camioane, semănători, tractoare), autovehicule marca Dacia. În țara prietenă, România a construit o fabrică de televizoare, o fabrică de medicamente și două fabrici de ciment. Este de dorit ca România să fie pregătită ca, după ridicarea parțială a embargo-ului, să reia schimburile comerciale”, susține Marius Marinescu.

(w670)

„De-a lungul timpul, am fost invitat la recepțiile organizate de ambasade, China, Coreea de Sud, Germania, SUA, unde am observat prezența numeroasă a demnitarilor, jurnaliștilor și a oamenilor de afaceri români. Din păcate, nu pot spune același lucru despre participarea acestor categorii la recepțiile date de ambasadorul Coreei de Nord. Din discuțiile avute cu diplomații nord-coreeni, am avut la concluzia că presa de la noi nu este interesată a afla vreun punct oficial al Coreei de Nord, transmis prin ambasade", a spus Marius Marinescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
WhatsApp
pixel