Donald Trump - Kim Jong Un. Declarații de ultim moment
Autor: Mircea F. Cristian | Publicat pe: 21 aug 2018, 08:36
WhatsApp
Donald Trump, în eforturile sale de a opri înarmarea nucleară a Coreei de Sud, susține că va mai avea o întâlnire cu Kim Jong Un.

Preşedintele american, Donald Trump, a declarat luni că 'cel mai probabil' se va întâlni din nou cu liderul nord-coreean, Kim Jong Un, şi şi-a apărat în acelaşi timp eforturile depuse pentru a convinge Phenianul să renunţe la armele sale nucleare.

Într-un interviu acordat Reuters, Trump, care a avut un summit istoric cu Kim pe 12 iunie, a spus că el crede că partea nord-coreeană a făcut paşii specifici spre denuclearizare, în ciuda unor largi dubii asupra dorinţei lui Kim de a renunţa la arsenalul său. Insistând că 'o mulţime de lucruri bune se întâmplă' cu Coreea de Nord, Trump s-a plâns că Beijingul nu a ajutat la fel de mult ca în trecut din cauza disputei sale comerciale cu Statele Unite.

Timp scurt

Preşedintele american, care şi-a început mandatul în ianuarie 2017, a subliniat şi timpul scurt alocat problemei nord-coreene, în comparaţie cu predecesorii săi care s-au ocupat de acest subiect timp de 30 de ani. 'Am oprit testele nucleare (ale Coreei de Nord). Am oprit testele de rachete (ale Coreei de Nord). Japonia este încântată. Ce se va întâmpla? Cine ştie? Vom vedea', a spus Donald Trump.

La întâlnirea din Singapore, Kim Jong Un a acceptat în termeni generali să lucreze în vederea denuclearizării peninsulei coreene, dar Coreea de Nord nu a dat niciun indiciu că este dispusă să renunţe la armele sale în mod unilateral, aşa cum i-a cerut administraţia americană. Trump a salutat ca fiind un succes summitul din Singapore şi a opinat chiar că Phenianul nu mai reprezintă o ameninţare nucleară.

Foarte bune relaţii personale cu preşedintele Kim

În interviu, Trump a pus pe seama 'marii chimii' dintre el şi Kim ameliorarea problemei nucleare, care anul trecut a generat temeri privind un nou război coreean. 'Îmi place de el. El mă place.(...) Am foarte bune relaţii personale cu preşedintele Kim şi cred că asta ne ţine împreună', a spus liderul de la Casa Albă.

Întrebat despre o posibilă viitoare întâlnire cu Kim Jong Un, Donald Trump a răspuns că 'cel mai probabil' aceasta va exista, dar nu a dorit să comenteze mai mult şi nici nu a oferit detalii asupra momentului sau locului de desfăşurare.

Vezi și: Coreea de Nord, Kim Jong-Un, protest împotriva sancțiunilorGoogle News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?