Data publicării:

Donald Trump cere public tuturor statelor NATO să cheltuiască minim 3% din PIB pentru apărare

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Donald Trump cere ca toate țările NATO să cheltuiască minim 3% din PIB pentru apărare.

Într-o postare pe pagina sa de Truth Social, Donald Trump, candidatul republicanilor la președinția Statelor Unite ale Americii, a cerut public statelor NATO să cheltuiască minim 3% din PIB pentru apărare în următorii ani.

„Timp de ani de zile, toate aceste țări NATO au cheltuit mult mai puțin de 2% din PIB pentru armatele lor, lăsând forțele noastre suprasolicitate. Pentru a compensa anii de neajunsuri și pentru a ajuta la descurajarea amenințărilor în creștere, voi insista ca fiecare țară NATO să cheltuiască minim 3%“, se arată într-o postare a lui Donald Trump de pe rețeaua Truth Social.

Când a fost președinte, Donald Trump a insistat ca toate statele membre NATO să își respecte obligația de a cheltui 2% din PIB pentru apărare, obligație înscrisă în Tratatul NATO. Unele state au ales însă să aloce procente mai mici.

Ca urmare a evenimentelor din ultimii ani, în special războiul declanșat de Rusia în Ucraina, mai multe țări din Alianța Nord-Atlantică a început să aloce procente mai mari din PIB pentru apărare. Există chiar țări care și-au luat angajamente ferme de a cheltui și mai mult. Polonia, prin ministrul de externe Radoslaw Sikorski, a anunțat că va cheltui 5% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru apărare în 2025.

„Polonia cheltuieşte 4 (procente din PIB pentru apărare) şi vom aloca 5 anul viitor. Suntem numărul unu în NATO, incluzând Statele Unite, evident proporţional, asta pentru că nu mai suntem în eterna pace post-Război Rece”, a declarat Radoslaw Sikorski. 

Între timp, opt țări NATO nu au reușit în 2024 să aloce nici măcar 2% din PIB pentru apărare. Acestea sunt:

Spania: 1,3% din PIB

Luxemburg: 1,3%

Slovenia: 1,3%

Belgia: 1,3%

Canada: 1,4%

Italia: 1,5%

Portugalia: 1,6%

Croația: 1,8%.

Slovacia, Muntenegru, Albania și Olanda au cheltuit exact 8% din PIB. Germania, Franța, Turcia și Suedia au cheltuit 2,1%. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel