Donald Trump, audiat de procurorul general din New York. A refuzat să răspundă întrebărilor
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Donald Trump, fost preşedinte al SUA, a fost audiat de procurorul general al Statului New York. 

Fostul preşedinte al Statelor Unite, Donald Trump, a refuzat să răspundă întrebărilor biroului procurorului general al New Yorkului, unde a sosit miercuri, pentru a depune mărturie sub jurământ în cadrul unei investigaţii civile.

Procurorul general al statului New York, Letitia James, a demarat o investigaţie privind practicile de afaceri ale lui Donald Trump. La câteva zile după ce agenţii Biroului Federal de Investigaţii (FBI) au percheziţionat proprietatea privată a lui Donald Trump, Mar-a-Lago, din statul Florida, fostul preşedinte a apărut la biroul procurorului general al New Yorkului, pentru a se comfrunta cu întrebări într-o investigaţie total separată.

Letitia James caută să stabilească dacă organizaţia Trump a indus în eroare creditorii şi autorităţile fiscale americane cu privire la valoarea proprietăţii pe care o deţine. La începutul lunii, copiii lui Donald Trump, Ivanka şi Donald Jr., au fost obligaţi să depună mărturie într-un dosar civil, dar fostul preşedinte a refuzat să depună mărturie, invocând Amendamentul nr. 5 din Constituţia SUA, care dă dreptul cetăţeanului de a nu se incrimina pe sine.

Donald Trump a declarat că investigaţia este o "vânătoare de vrăjitoare", subliniază BBC, conform Rador. 

Donald Trump a publicat cel mai puternic indiciu că vrea să candideze pentru funcţia de preşedinte în 2024

La o zi după ce Donald Trump a condamnat percheziţia fără precedent a locuinţei sale din Florida de către agenţi FBI, fostul preşedinte al Statelor Unite a publicat un video de campanie, despre care analiştii susţin că este cel mai puternic indiciu de până acum că intenţionează să candideze pentru funcţia de preşedinte în 2024. 

Mai mulţi republicani aflaţi în poziţii de coducere au susţinut acuzaţiile lui Trump că acesta ar fi victima unei vânători de vrăjitoare iniţiate de democraţi.

Procurorul de stat din Palm Beach, Florida, Dave Aronberg, a afirmat că modul în care Departamentul de Justiţie a desfăşurat percheziţia a respectat procedurile.

"Departamentul de Justiţie a urmat dovezile şi ce indică ele. Dacă ei ar oferi mai multe informaţii aceasta ar fi exact opusul a ceea ce ar trebui să facă, respectiv să desfăşoare o investigaţie în secret, pentru a nu pune în pericol sursele investigaţiei. Aşadar, cei care cer ca Departamentul de Justiţie să fie mai transparent ştiu foarte bine ce fac. Încearcă să obţină avantaje politice şi încearcă să îl ajute pe Donald Trump, dacă acesta va ajunge să fie acuzat oficial.", a declarat Dave Aronberg, scrie BBC.

Percheziţia casei lui Trump a declanșat o furtună politică în SUA

O primă etapă spre un proces pentru unii, o 'persecuţie politică' pentru alţii: percheziţia spectaculoasă a casei lui Donald Trump de către FBI a aruncat marţi o nouă lumină asupra fracturilor profunde ale Americii, într-un moment în care fostul preşedinte flirtează vizibil cu o nouă candidatură, comentează AFP. 

Niciodată un fost lider al administraţiei americane nu a fost deranjat de justiţie în acest fel. Percheziţia poliţiei federale a avut legătură cu numeroasele cutii pe care Donald Trump le-a luat cu el când a părăsit Casa Albă în ianuarie 2021? 

CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel