Domeniul Regal de la Săvârșin se va deschide publicului din această primăvară - GALERIE FOTO
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Domeniul Regal de la Săvârșin va fi deschis din luna mai a acestui an. Un mare punct de atracție al castelului, Muzeul Regal al Automobilului, ca și Parcul Regal, vor putea primi grupuri de vizitatori.

Domeniul Regal Săvârșin este deschis publicului de la 1 mai până la 1 octombrie, în fiecare săptămână sâmbăta și duminica, între orele 9.00 și 18.00. Vizitarea parcului se face în prezența unui ghid, conform site-ului oficial savarsinregal.ro.

Grupuri organizate pot vizita domeniul și în restul lunilor anului, precum și în alte zile ale săptămânii, dacă solicită în prealabil, pe e-mail sau telefonic, o vizită specială.

Vezi aici GALERIA FOTO

Mesajul Majestății Sale Margareta

”Primul lucru care îmi vine în minte când vorbesc despre Săvârșin este armonia castelului și a parcului. Proporții frumoase, culori extraordinare, o lumină caldă și plină, spațiu și tihnă. Armonia a fost completată – fără îndoială – de mâna bunicii mele, Regina-Mamă Elena, care a transformat edificiul într-un cămin plăcut, cald și elegant. Pe urmă, există această amprentă istorică de neșters a întregului domeniu. Sute de ani din Evul Mediu și istoria modernă a Europei, într-un loc strâns legat de lumea puterii politice, economice și de efervescența culturală a celor cinci secole din urmă ale continentului. Castelul și parcul de astăzi au, exact ca și în timpul vieții Regelui Mihai, un rol de catalizator, de punct vital în dezvoltarea comunității, de aceea am și făcut timp de atâția ani eforturi să refacem patrimoniul construit și patrimoniul natural. Începând cu ziua de 10 mai 2021, Satul Regal și Parcul Regal sunt deschise vizitărilor în grupuri ghidate”, este mesajul transmis de Majestatea Sa Margareta a României.

Istoria Castelului de la Săvârșin

”Regina Elena și-a pus în amenajarea Castelului de la Săvârşin tot talentul de decorator, toată iubirea de mamă și toată personalitatea de Regină a unei țări în disperată nevoie de modele și de confort afectiv și spiritual. Margareta, Custodele Coroanei şi Principele Radu vor să urmeze acelaşi drum pentru transformarea Săvârșinului într-un model de comunitate rurală și de reprezentare regală a României, în următoarele decenii.

Domeniul Regal de la Săvârşin demonstrează cu fiecare an că este un model de dezvoltare durabilă. Lucrările de restaurare începute în 2007, au fost finalizate în anul 2015 și au readus proprietăţii farmecul de dinainte de 1947. Planurile de restaurare au fost realizate de arhitectul Serban Sturdza, Presedintele Ordinului Arhitectilor, iar specialistul în patrimoniu construit David Bexter și arhitectul Eugen Pănescu s-au ocupat de coordonarea lucrărilor de restaurare. Proiectele de la Săvârșin au privit renovarea, cu materiale și metode originale, a clădirii, refacerea arhitecturii și a neprețuitei colecții de arbori a parcului, dezvoltarea activității Ocolului Silvic Regal, împlinirea proiectului serelor ecologice, proiectului caselor sociale pentru cei mai nevoiași locuitori ai comunei, crearea “Satului meșteșugurilor” și “Satului Regal”, precum și alcătuirea unei echipe de specialiști care să dezvolte proiecte cu finanțare europeană pentru turism, agricultură, educație, meșteșuguri și proiecte culturale”, conform site-ului familiaregala.ro

Familia Regală se simte acasă

”Săvârşinul este locul în care Familia Regală se simte acasă, locul în care și-au petrecut sărbătorile Regele Mihai şi Regina Ana. Majestatea Sa Margareta şi Principele Radu se simt ataşaţi de această zonă şi de oamenii de aici. Castelul Regal de la Săvârşin găzduiește anual Festivalul naţional de literatura „Dorel Sibii”, aflat sub înaltul patronaj al Majestății Sale Margareta, precum și sărbătorile tradiționale de Crăciun și Anul Nou, când români din întreaga țară și din Republica Moldova vin să colinde Familia Regală. Tot la Săvârșin au loc competiții ssportive cu caracter național, cum a fost "Cupa Satelor la Oină"”, se mai arată pe site-ul oficial al Familiei Regale a României. 

Vezi aici GALERIA FOTO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel