Data actualizării:
Data publicării:

DOMENIUL IT. Ministrul Grindeanu, informații importante pentru românii din IT

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Tehnologie
WhatsApp

Domeniul IT este unul dintre puținele sectoare economice din România care aduc plus valoare. Cu o investiție de 10.000 de euro poți câștiga foarte mulți bani absolut cinstit.

La DC News Live, Ministrul pentru Societatea Informațională, Sorin Grindeanu, a vorbit despre acest domeniu de care sunt interesați foarte mulți oameni care lucrează în IT.

"Domeniul IT este una dintre puținele ramuri care aduc plus valoare în adevăratul sens al cuvântului. România este cunoscută pe plan mondial ca având o rezervă și o resursă umană importantă în ceea ce înseamnă domeniul IT. Pe Silicon Valley lucrează foarte mulți români. De fapt, lucrează și foarte mulți colegi de facultate de-ai mei. Noi am fost 100 de studenți în an, iar în acest moment... cred că mai sunt vreo cinci în România. Ceilalți sunt în SUA, Canada, Germania și așa mai departe".

Discuție cu ministrul Educației, Sorin Câmpeanu

"Am o discuție cu ministrul Educației. În cadrul universităților de stat cred că trebuie să mărim cifra de școlarizare pe ceea ce înseamnă domeniul IT. Piața cere, iar noi avem resursă umană și cred că putem face aceste lucruri. Domnul Sorin Câmpeanu este foarte deschis. Sper să putem să ducem la bun sfârșit acest proiect pentru că repet: avem resursă umană recunoscută pe plan mondial", a mai spus ministrul Grindeanu.

Strategia Naţională privind Agenda Digitală pentru România – 2020

Guvernul a aprobat, printr-o Hotărâre, "Strategia Naţională privind Agenda Digitală pentru România – 2020", elaborată de Ministerul pentru Societatea Informaţională. Documentul preia şi adaptează la situaţia ţării noastre elementele Agendei Digitale pentru Europa, una dintre cele şapte iniţiative pilot ale Strategiei Europa 2020. Agenda Digitală defineşte rolul major pe care utilizarea tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor (TIC) va trebui să-l joace în realizarea obiectivelor Europa 2020.

Strategia Naţională privind Agenda Digitală defineşte patru domenii de acţiune, după cum urmează: e-Guvernare, Interoperabilitate, Securitate Cibernetică, Cloud Computing şi Social Media – domeniu prin care se vizează creşterea eficienţei şi reducerea costurilor din sectorul public din România prin modernizarea administraţiei; TIC în educaţie, cultură şi sănătate – domeniu prin care se vizează sprijinul acestor tehnologii la nivel sectorial; TIC în e-comerţ, precum şi cercetarea, dezvoltarea şi inovarea în TIC – domeniu ce vizează avantajele comparative regionale ale României şi sprijină creşterea economică în domeniul privat; Broadband şi servicii de infrastructură digitală – domeniu ce vizează asigurarea incluziunii sociale.

Ministrul Grindeanu, despre cele patru domenii care vizează IT-ul

"Aproape jumătate din populația României nu este utilizatoare de Internet. Mai mult decât atât, știți câți români îl folosesc pentru comerț? 17%. Este cel mai mic procent din Uniunea Europeană. Ceea ce trebuie să facem este să aducem acest sector la media UE.

Trebuie să încurajăm firmele de IT care chiar aduc plus valoare. Acest lucru se va întâmpla în modul următor: Suntem parte a UE, suntem parte a ceea ce s-a aprobat la nivel de UE ca strategie europeană digitală – Europa 2020. În urmă cu două săptămâni, am aprobat strategia digital pentru România 2020 care se duce pe patru mari domenii care va însemna finanțare cu fonduri europene, dar nu doar pe programe care privesc fondurile europene.

Primul domeniu este legat de siguranță cibernetică, interoperabilitate, tot ce înseamnă finanțările în acest domeniu. Al doilea domeniu este legat de sănătate, educație și cultură. Al treilea domeniu reprezintă cercetare, inovare și dezvoltare în IT. Al patrulea este legat de infrastructura necesară pe care o vom dezvolta până în 2020 (Internet de bandă largă). Apropo de al patrulea pilon, până la sfârșitul anului avem un proiect pe fonduri europene. Ducem Internet de bandă largă în aproape 800 de localități din România. Sunt așa numitele 'zone albe', zone în care operatorii economici nu au avut interes să dezvolte infrastructură", a subliniat ministrul Grindeanu la DC News Live.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel