Data publicării:

Domeniile în care Germania e cu mult în urmă față de România. Andreea Covaci-Ernst: E un șoc pentru românul care vine aici. Nemții sunt în urmă rău / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @EyeEm
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @EyeEm

Andreea Covaci-Ernst, o juristă și expertă în fiscalitate care locuiește în Germania, a fost invitată la emisiunea „Departe de România, de pe DC News, ȘtiriDiaspora și DC News TV, unde a făcut o comparație între România și Germania.

Andreea Covaci-Ernst a explicat că Germania are contracte bilaterale care îi permit accesul la conturi, dar verificarea detaliată se face doar în cazuri de tranzacții suspecte, de exemplu, cele peste 10.000 de euro, pe care băncile sunt obligate să le raporteze. 

„Pot verifica autoritățile din România sau autoritățile din Germania situația respectivului contribuabil în cealaltă țară? Pot avea acces la conturile cuiva?”, a întrebat Gabriel Nuță-Stoica. 

„Da. Germania are contracte bilaterale prin care are acces la conturi dar ar fi o muncă de „chinez bătrân" să se uite în conturile fiecăruia. Se va uita în momentul în care se întâmplă acțiuni suspecte, de exemplu tranzacții de peste 10.000 de euro. De acolo se pornește o alarmă la bănci, care sunt obligate să reclame acea tranzacție peste 10.000 de euro către organele fiscale. Cred că în ambele țări se întâmplă asta.

Important este să nu faci tranzacție peste 10.000 de euro și dacă faci, să ai justificare. Nu știu dacă România are acces la conturile din Germania. Nu există un sistem centralizat la nivelul UE pentru a verifica direct aspecte fiscale dintr-o altă țară.

Se lucrează pe formulare europene. De exemplu, Germania cere formularul european EU/EWR din România, de la ANAF. Deși este în limba germană, funcționarul public român va ști să îl completeze pentru că este identic cu cel în limba română și îl va da contribuabilului din Germania. Dacă agenția fiscală din Germania îi va cere acest formular din România, chiar și pe zero, nu este nicio problemă.

De ce le mai multe ori, din ce îmi descriu clienții mei, din ce se întâmplă în România, formularul ăsta apare pe loc. Deci te duci la ghișeu, ți-l dă și pleci cu el. Asta e tot.", a spus Andreea Covaci-Ernst.

 

2. -imagine fara descriere- (andreea-ernst_41644700.jpg)

 

Germania e cu mult în urmă față de România

Invitata a subliniat că, în privința birocrației și digitalizării, Germania este mult în urmă față de România. Sistemul digital german este dificil de accesat și nu este la fel de eficient ca cel din România. De asemenea, băncile din Germania oferă doar carduri de debit limitate, iar internetul în Germania este de o calitate foarte slabă, ceea ce poate fi un șoc pentru românii care se mută acolo.

„Am auzit că la Constanța a durat 3 săptămâni pentru acest formular, ceea ce mi s-a părut complet aberant pentru România. De ce spun pentru România? Pentru că aici totul durează. Ca să încasezi taxele înapoi durează peste 3 luni, ca să încasezi alocația durează 6 luni. Sunt oameni care sună după 2 ani de zile să ne roage să-i ajutăm că nu au încasat alocația de 2 ani.

Cu privire la birocrație și digitalizare, din păcate, Germania este cu mult în urmă față de România. Au ceva care doar seamănă cu Spațiul Privat Virtual, din România, și oricum e foarte greu de accesat de contribuabil, cu progrămele și cu tot felul de PIN-uri.

Imaginează-ți că aici nici nu primești card de credit, ca în România, când mergi la bancă. Primești doar un card de debit care nici măcar nu e Mastercard sau Visa. Nu poți face tranzacții internaționale, nu poți plăti bilete de avion.

Este un șoc pentru românul care vine în Germania. Își dă seama că nemții sunt în urmă rău. Internetul e execrabil.", a spus Andreea Covaci-Ernst la emisiunea „Departe de România, de pe DC News, ȘtiriDiaspora și DC News TV.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel