Doliu național în Coreea de Sud, după tragedia de Halloween în care au murit 151 de oameni. Reacții la nivel internațional
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
În Coreea de Sud a fost declarat doliu național, după ce 151 de oameni și-au pierdut viața într-o busculadă la petrecerea de Halloween.

Update:

Autorităţile metropolitane din Seul a anunţat că au primit sesizări privind dispariţia a 355 de persoane în urma busculadei sângeroase din timpul petrecerii de Halloween din districtul Itaewon. Cel puţin 151 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 82 au fost rănite în urma unei busculade în cartierul de divertisment, produsă sâmbătă noaptea pe o stradă îngustă, supraaglomerată, unde o mulţime uriaşă de oameni veniseră pentru a sărbători Halloween-ul, potrivit Serviciului Pompieri.

Autorităţile districtuale au anunţat că primesc în continuare sesizări despre persoane dispărute, pe fondul tragediei de Halloween şi că transmit Poliţiei aceste sesizări. Aproximativ 60 de membri ai personalului administraţiei locale au fost repartizaţi în aproximativ 50 de spitale pentru a susţine familiile îndoliate ale victimelor, conform Rador.

Știre inițială:

Președintele sud-coreean, Yoon Suk-yeol, a declarat o perioadă de doliu național în urma unei busculade mortale de Halloween în capitala țării, Seul, în timp ce rudele celor implicați s-au adunat la spitalele orașului în căutarea membrilor familiei dispăruți.

„Este cu adevărat tragic”, a spus Yoon într-o declarație duminică, la câteva ore după ce aproximativ 151 de oameni au fost uciși într-o busculadă în districtul Itaewon din Seul

„Guvernul va desemna perioada de astăzi până când accidentul va fi ținut sub control drept perioadă de doliu național”, a spus el.

Pompierii au spus că majoritatea victimelor erau femei și tineri în vârstă de 20 de ani și includ 19 străini din Iran, Uzbekistan, China și Norvegia.

Alte 82 de persoane au fost, de asemenea, rănite, dintre care 19 grav.

Agenția de presă Yonhap a anunțat dezastrul, care a avut loc la scurt timp după ora 22:00 la nivel local (13:00 GMT), când o mulțime uriașă s-a înghesuit pe o alee îngustă din apropierea Hotelului Hamilton, scrie Al Jazeera.

Reacții pe plan internațional

Tragedia din capitala coreeană a generat numeroase reacţii pe plan internaţional.

Preşedintele american Joe Biden a transmis cele mai profunde condoleanţe, calificând drept tragic incidentul."Jill şi cu mine transmitem cele mai profunde condoleanţe familiilor care şi-au pierdut pe cei dragi în Seul. Ne întristăm alături de poporul Republicii Coreea şi le transmitem cele mai bune urări pentru o recuperare rapidă tuturor celor care au fost răniţi", potrivit dpa."Alianţa dintre ţările noastre nu a fost niciodată mai vibrantă sau mai vitală, iar legăturile dintre oamenii noştri sunt mai puternice ca niciodată. Statele Unite sunt alături de Republica Coreea în această perioadă tragică", a subliniat preşedintele american.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi-a exprimat şocul faţă de numărul mare al deceselor."Cele mai profunde simpatii pentru familiile şi prietenii victimelor accidentului oribil din Coreea de Sud", a scris politicianul belgian pe Twitter. El le-a urat răniţilor însănătoşire grabnică."UE vă sprijină în solidaritate".

Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, şi-a exprimat sentimente similare. Ea a spus că a fost şocată de ştirile din capitala sud-coreeană."Gândurile mele sunt alături de familiile şi prietenii celor care şi-au pierdut viaţa şi a celor răniţi".

Şi cancelarul german Olaf Scholz a transmis condoleanţe pentru numeroasele decese din Coreea de Sud. "Evenimentele tragice de la Seul sunt un şoc pentru noi toţi", a scris cancelarul german pe Twitter."Gândurile noastre se îndreaptă către numeroasele victime şi familiile lor. Aceasta este o zi tristă pentru Coreea de Sud. Germania este alături de ei".

Premierul canadian Justin Trudeau a scris pe Twitter: "În numele canadienilor, trimit cele mai profunde condoleanţe oamenilor din Coreea de Sud în urma busculadei mortale din Seul", conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel