Data publicării:

Doliu în lumea sociologiei. Johan Galtung, pionier al teoriei studierii păcii şi conflictelor, a murit la vârsta de 93 de ani

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: captură video YouTube @University of California Television (UCTV)
FOTO: captură video YouTube @University of California Television (UCTV)
A murit sociologul norvegian Johan Galtung, pionier al teoriei studierii păcii și a conflictelor.

Sociologul Johan Galtung, pionier al teoriei studierii păcii și conflictelor, a murit la vârsta de 93 de ani, a anunțat sâmbătă agenția norvegiană de presă NTB, care citează un comunicat al fiului omului de știință, transmite DPA, scrie Agerpres.

Un purtător de cuvânt al Institutului pentru Studii de Pace de la Oslo (PRIO) a confirmat informația.



Johan Galtung, născut la 24 octombrie 1930, a studiat matematică și sociologie. În 1959 a pus bazele Institutului PRIO de la Oslo. Ulterior a predat la Universitatea Princeton din SUA, printre alte locuri.

În 1987 a primit Premiul Nobel Alternativ pentru activitatea sa dedicată studierii păcii și teoriei conflictului, fiind considerat ”părintele studiilor de pace”. Sociologul norvegian și-a lăsat amprenta și asupra științelor comunicării, unde s-a concentrat asupra criteriilor pentru selecția știrilor.

Autor a peste 150 de cărți și 1.000 de articole, Johan Galtung a acționat și ca mediator în mai multe conflicte, provocând uneori controverse și fiind chiar acuzat de antisemitism pentru unele afirmații tranșante și polemice, conform NTB.

Lucrările lui Galtung, citate și în prezent

”Primele proiecte ale lui Galtung la Institutul de Cercetare a Păcii au avut ca rezultat o serie de articole în Journal of Peace Research. Aceste articole continuă să fie cele mai citate lucrări ale sale și se referă la subiecte variate și importante, cum ar fi violența structurală, conceptele de pace, diseminarea știrilor internaționale, imperialismul și rolul summiturilor în relațiile internaționale. Împreună cu Arne Næss, a fost, de asemenea, un pionier al eforturilor de codificare a ideilor lui Gandhi despre non-violență și gestionarea conflictelor”, se arată într-un comunicat al PRIO.

Citește și: A murit Henry Kissinger, figură marcantă a diplomației mondiale și arhitectul politicilor SUA privind URSS și China în timpul Războiului Rece

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel