Doliu în lumea culturală din România: Tenorul Cornel Stavru a murit
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
S-a stins din viaţă o altă personalitate a scenei lirice româneşti. Cornel Stavru, unul dintre cei mai apreciaţi tenori dramatici, a murit, joi, la vârsta de 86 de ani, este anunțul trist al Operei Naționale . 

Cornel Stavru s-a născut la Constanţa, pe 31 august 1929. Acesta a debutat la ONB în anul 1958, în rolul Manrico din opera "Trubadurul", de Giuseppe Verdi. De-a lungul timpului, maestrul, care a studiat cu nume mari ale operei din România, precum Aurel Costescu Duca, Şerban Tassian şi Alexandru Colfescu, a purtat mai departe tradiţia vocilor româneşti, pe scene din ţară, dar şi din lume, în Rusia, Bulgaria, Egipt, Belgia, Grecia, Franţa, alături de personalităţi precum Renata Scotto, Aldo Protti, Mirella Freni, Irina Arhipova.

Printre rolurile cu care a cucerit spectatorii bucureşteni se numără nemuritoarea sa interpretare a rolului Don José din "Carmen", de Georges Bizet, Turridu din "Cavalleria rusticana", de Pietro Mascagni, Otello din opera cu acelaşi titlu de Giuseppe Verdi, Canio din "Paiaţe", de Ruggero Leoncavallo, şi multe altele. Şi-a depăşit adesea repertoriul abordând cu seriozitatea şi dragostea de operă care îl caracteriza roluri din opere de Richard Wagner, Giacomo Puccini, Ludwig van Beethoven, prezentând în concert lucrări precum "Încoronarea Popeii", de Claudio Monteverdi, "Viaţa scurtă", de Manuel de Falla şi "Profetul", de Giacomo Meyerbeer.

Într-un interviu acordat, în 2009, pentru TVR, Cornel Stavru susținea că, în opinia sa, oamenii frumoşi sunt "cei care nu poartă ranchiună, sunt toleranţi şi neîngâmfaţi".

Întrebat și cum a fost Cornel Stavru, artistul mărturisea: "Prea perfecţionist, foarte modest şi îngăduitor. Nu ştiu dacă toate astea sunt calităţi".

Ceremonia de înmormântare va avea loc sâmbătă, de la ora 10.00, la Cimitirul Reînvierea din Bucureşti.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel