Celebrul bucătar Ali Ahmen Aslam, inventatorul faimoasei rețete Tikka Masala, a murit
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto: pxhere.com
Sursa foto: pxhere.com
Inventatorul faimoase rețete de pui tikka masala, Ali Ahmed Aslam, a murit la vârsta de 77 de ani.

Bucătarul scoţian Ahmed Aslam Ali, care a revendicat inventarea reţetei de pui tikka masala, un preparat devenit clasic în restaurantele cu specific sud-asiatic din întreaga lume, a încetat din viaţă, luni, la vârsta de 77 de ani, conform unui anunţ publicat miercuri pe pagina de Facebook a restaurantului său din Glasgow, transmite AFP, conform Agerpres.

Cremoasă şi moderat picantă, această reţetă de curry a luat naştere în anii '70 în bucătăriile restaurantului "Shish Mahal", înainte de a deveni unul dintre cele mai servite preparate din Marea Britanie.

Reţeta "pui tikka masala a fost inventată în restaurantul nostru", a declarat pentru AFP în 2009 Ahmed Aslam, originar din Punjabul pakistanez. "Obişnuiam să facem pui tikka (pui marinat şi preparat pe grătar), dar într-o zi un client a spus: "Aş dori nişte sos la el, e cam sec". Aşa că de atunci l-am gătit cu un sos pe bază de iaurt, smântână şi condimente", a explicat bucătarul.

"Restaurantul a fost viaţa lui", a spus nepotul său, Andleeb Ahmed. El a povestit că anul trecut, de Crăciun, şi-a vizitat la spital unchiul perfecţionist care i-a spus la sfârşitul vizitei că "ar trebui să fie la serviciu".

În pofida dificultăţii de a dovedi unde s-a născut acest preparat, considerat în general o adaptare a curry-ului la gusturile occidentale, un deputat local scoţian, Mohammad Sarwar, a făcut la acea vreme demersuri pentru ca puiul tikka masala să fie recunoscut drept o specialitate locală.

În 2001, fostul ministru britanic al Afacerilor Externe Robin Cook a descris acest curry drept "un adevărat preparat naţional britanic" şi "o ilustrare perfectă a modului în care Marea Britanie absoarbe şi adaptează influenţele externe".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel