Dolarul a scăzut în urma deciziei Rezervei Federale a SUA de a reduce dobânda de referinţă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Rezerva Federală a SUA (Fed) a redus miercuri dobânda de referinţă.

Citește și articolul - Urmează cel mai prost scenariu posibil economic, mai rău decât recesiunea? ”E ca un cancer de care scapi cu măsuri extrem de dure”

Rezerva Federală a SUA (Fed) a redus miercuri dobânda de referinţă cu o jumătate de punct procentual, la un interval cuprins între 4,75% şi 5%, în linie cu estimările.

"Comitetul a câştigat o mai mare încredere că inflaţia se îndreaptă în mod sustenabil spre 2% şi a apreciat că riscurile în îndeplinirea obiectivelor referitoare la forţa de muncă şi inflaţie sunt aproximativ în echilibru", se arată în comunicatul de la finalul reuniunii Fed de politică monetară, transmite Reuters.

Dolarul a ajuns la cel mai redus nivel din luna iulie 2023

Totodată, dolarul american a scăzut în urma deciziei Fed. Indicele dolarului a coborât cu 0,46%, la 100,45, cel mai redus nivel din luna iulie 2023. Euro a câştigat 0,46% până la 1,1164 dolari pe unitate. De asemenea, dolarul a scăzut cu 0,86% la 141,17 yeni japonezi pe unitate.

Începând din luna iulie 2023, Fed a păstrat dobânda de referinţă în intervalul 5,25% - 5,5%, cel mai ridicat din ultimii 23 de ani, pentru a evita o nouă explozie a preţurilor.

Fed se aşteaptă la o nouă reducere a dobânzii



Totodată, oficialii Fed au anunţat că până la finalul anului se aşteaptă la o nouă reducere a dobânzii cu o jumătate de punct procentual, o nouă reducere de un punct procentual în 2025, şi încă o jumătate de punct procentual în 2026, când dobânda ar urma să se situeze la un interval cuprins între 2,75% şi 3%.

La cât ar urma să ajungă rata şomajului la finalul anului 2024


Rata şomajului ar urma să ajungă la 4,4% la finalul anului şi să se menţină la acest nivel şi în 2025. Creşterea economiei SUA este estimată la 2,1% în 2024 şi 2% în 2025, similar cu nivelul previzionat în iunie de Fed.

Conform datelor publicate săptămâna trecută de Departamentul american al Comerţului, inflaţia a înregistrat luna trecută o scădere peste aşteptări în SUA. Indicele preţurilor de consum a înregistrat un avans de 2,5% în ritm anual în luna august, după un avans de 2,9% în luna iulie, acesta fiind cel mai redus nivel înregistrat după luna februarie 2021. Cifra i-a luat prin surprindere pe analiştii care mizau pe o încetinire a inflaţiei până la 2,6%.

De asemenea, Departamentul Muncii a informat că rata şomajului a scăzut, de la 4,3% în luna iulie, până la 4,2% în luna august, în timp ce analiştii se aşteptau să rămână stabilă la 4,3%. Rezerva Federală a SUA utilizează datele privind şomajul şi cele privind inflaţia pentru a decide dacă economia încetineşte şi este gata pentru o reducere a dobânzii de politică monetară, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel