Data publicării:

Doi panda gigant, returnați Chinei de către o grădină zoo din Finlanda. Motivul este unul strict financiar

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Freepik @DejaVu Designs
FOTO: Freepik @DejaVu Designs
Compania care deține grădina zoo în care se aflau cei doi urși panda gigant a investit o sumă uriașă pentru adăpostul acestora.

Citește și: O femelă panda de la Zoo Berlin a adus pe lume gemeni pentru a doua oară

Finlanda a decis returnarea celor doi panda gigant Chinei în luna noiembrie, cu mai mult de opt ani înainte de termen, iar motivul ține de partea financiară, deoarece grădina zoologică în care locuiesc animalele nu își mai permite costul întreținerii acestora, a declarat marți pentru Reuters președintele consiliului de administrație al grădinii zoologice.

Cei doi panda, botezați Lumi și Pyry, au fost aduși în Finlanda în ianuarie 2018, la câteva luni după ce președintele chinez Xi Jinping a vizitat această țară nordică și a semnat un acord bilateral pentru protejarea acestor animale.

De la înființarea sa în 1949, Republica Populară Chineză a trimis exemplare de panda către grădini zoologice în diferite locuri din lume în scopul consolidării legăturilor comerciale și relațiilor internaționale, precum și pentru a-și promova imaginea pe plan internațional.

Acordul încheiat cu Finlanda prevedea o ședere de 15 ani, dar în curând cei doi panda vor intra într-o carantină de o lună înainte de a fi expediați înapoi către China, potrivit Ahtari Zoo, care adăpostește în prezent cei doi urși panda.

Investiție de peste 8 milioane de euro pentru adăpostul exemplarelor de panda gigant

Grădina zoologică, care este o companie privată, a investit peste 8 milioane de euro (8,92 milioane de dolari) în adăpostul unde trăiesc exemplarele de panda, iar costul anual pentru întreținere este de 1,5 milioane de euro, sumă care include o taxă de conservare plătită Chinei, a spus președintele Ahtari, Risto Sivonen.

Grădina zoologică a sperat ca exemplarele de panda să atragă vizitatori în acest loc din centrul Finlandei, dar anul trecut instituția a declarat că, în schimb, a acumulat datorii tot mai mari după ce turismul a fost afectat de pandemie și că negociază o returnare.

Inflația crescută a cauzat de asemenea creșterea costurilor, a mai precizat grădina zoologică, iar Guvernul finlandez a respins în 2023 cererile pentru finanțarea ei de către stat.

Per ansamblu, negocierile pentru restituirea animalelor au durat trei ani, a spus Risto Sivonen. ”Acum am ajuns într-un punct în care partea chineză a spus că se poate realiza”, a adăugat Risto Sivonen.

Decizia de returnare, una de afaceri fără impact asupra relațiilor diplomatice

Returnarea exemplarelor de panda a fost o decizie de business luată de grădina zoologică care nu implică Guvernul finlandez și ea nu ar trebui să afecteze relațiile dintre cele două țări, a precizat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe din Finlanda.

Ambasada chineză din Helsinki nu a răspuns unei solicitări transmise de Reuters pentru a face declarații pe această temă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel