Doi delfini albi, transferaţi din China într-un sanctuar marin din Islanda
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Doi delfini albi (beluga) care trăiau într-un acvariu din Shanghai au sosit miercuri în Islanda pentru a-şi petrece restul vieţii într-un sanctuar marin, unic în lume, ce ar putea să găzduiască aproape 3.000 de cetacee aflate în prezent în captivitate, informează AFP.

După ce au călătorit în acvarii etanşe, cele două femele în vârstă de 12 ani, numite 'Micuţa albă' şi 'Micuţa gri', au aterizat în jurul orei locale 13:45 pe Aeroportul internaţional din Keflavik, aflat în apropiere de capitala Reykjavik, a constatat un corespondent al AFP. Avionul a fost inspectat de vameşi, înainte ca veterinarii de la Autoritatea alimentară şi veterinară islandeză (MAST) să verifice starea de sănătate a celor doi delfini albi.

'Am lucrat cu 'Micuţa albă' şi 'Micuţa gri' în ultimele 18 luni pentru ca ele să fie pregătite pentru această călătorie lungă şi să fie cât mai calme şi relaxate', a explicat Andy Bool, reprezentant al asociaţiei Sea Life Trust, iniţiatorul acestui proiect, realizat în colaborare cu organizaţia Whale and Dolphin Conservation (WDC). Cele două mamifere marine, care au fiecare o greutate de aproximativ 900 de kilograme şi o lungime de patru metri, au ajuns în noaptea de miercuri spre joi în golful Klettsvik din insulele Vestmann, aflate în sud-vestul Islandei.

Acest golf uriaş cu suprafaţa de 32.000 de metri pătraţi şi cu adâncimea de 10 metri reprezintă un teren de joacă extrem de confortabil în comparaţie cu bazinele închise de la Changfeng Ocean World, un parc acvatic unde au trăit cele două femele, pentru a-i amuza pe vizitatori. În Islanda, ele vor continua să beneficieze de îngrijiri speciale, specialiştii temându-se că animalele nu vor reuşi să supravieţuiască singure în natură. Ele vor putea fi admirate de turişti: un centru de primire a vizitatorilor a fost construit în zona golfului şi mici grupuri vor putea să se apropie de cei doi delfini albi la bordul unor ambarcaţiuni de mic tonaj. Tot în Golful Klettsvik a fost eliberată şi orca Keiko, eroina filmului 'Free Willy', însă acea balenă celebră nu a putut să se adapteze la noul ei mediu de viaţă şi a murit 18 luni mai târziu.

Pentru a se pregăti să trăiască în noul lor mediu de viaţă, delfinii din Shanghai au fost antrenaţi să îţi ţină respiraţia mai mult timp, dar şi să îşi folosească mai mult musculatura pentru a face faţă mareelor şi curenţilor. De asemenea, au beneficiat de un regim special pentru a acumula mai multă grăsime, pentru a înfrunta temperaturile scăzute din Islanda.

Peste 3.000 de balene şi delfini trăiesc în prezent în captivitate, iar alte exemplare de beluga ar putea fi aduse în sanctuarul marin islandez. 'Vom studia posibilitatea de a aduce alte beluga în acest sanctuar, odată ce 'Micuţa albă' şi 'Micuţa gri' se vor fi aclimatizat', a declarat Cathy Williamson, reprezentantă a WDC. 'Şi sperăm că proiectul sanctuarului nostru va constitui un model pentru dezvoltarea altor sanctuare marine ce vor fi realizate în alte regiuni ale lumii', a adăugat ea.

Activiştii pentru drepturile animalelor au subliniat ironia alegerii Islandei ca destinaţie finală pentru amenajarea acestui sanctuar marin, în contextul în care Islanda sfidează în mod deschis o interdicţie internaţională ce vizează vânătoarea de balene. Proiectul sanctuarului, al cărui cost total nu a fost dezvăluit, a demarat cu o donaţie de mai multe milioane de lire sterline făcută de Merlin Entertainment, o companie de divertisment care deţine LegoLand şi grupul muzeal Tussauds, dar şi Changfeng Ocean World. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel