Doi canadieni, arestați în China în scandalul Huawei
China răspunde cu aceeași măsură față de arestarea directorului economic al Huawei în Canada.
Huawei, directorul financiar al companiei, Meng Wanzhou, fiica fondatorului companiei, așteaptă, în Canada, decizia justiției în ceea ce privește extrădarea în SUA, transmite The Guardian. Ea este acuzată de fraudă bancară și de încălcare a sancțiunilor SUA asupra Iranului. Drept răspuns, în zece zile, autoritățile chineze au reținut doi canadieni, un fost diplomat și om de afaceri, acuzându-i că ar pune în pericol securitatea națională a țării.
Incidentul a dat startul a ceea ce este posibil să fie luni, dacă nu ani, de bătălii juridice, precum și de tensiunile diplomatice continue. Meng dă în judecată guvernul canadian, agenția de frontieră și poliția națională pentru deținerea și interogarea ei înainte de a o informa că este arestată.
După ce Canada a aprobat începutul procesului de extrădare săptămâna trecută, autoritățile chineze au lansat o declarație detaliind în continuare acuzațiile împotriva canadienilor reținuți, fiind co-conspiratori în furtul serviciilor de informații chinezești.
Procesul urmărește câteva luni de apariție a unei relații publice la nivel global cu Huawei, care se confruntă cu suspiciuni în creștere cu privire la posibilele legături cu guvernul chinez.
Companie deținută de un fost ofițer
Huawei, al cărui fondator a fost un fost ofițer militar și membru de partid de mult timp, este una dintre cele mai mari companii chineze. În conformitate cu legea națională a serviciilor de informații, ar fi obligată să coopereze cu autoritățile chineze dacă li se va cere.
Australia și Noua Zeelandă au decis limitarea în utilizarea echipamentelor Huawei în timp ce Marea Britanie și Germania au în vedere anumite restricții.
Directorii Huawei au continuat să insiste asupra independenței și transparenței companiei. Song Liuping, responsabilul legal al Huawei, a descris interdicția SUA ca fiind bazată pe "numeroase propoziții false, nedovedite și netestate".
"Huawei nu este deținută, controlată sau influențată de guvernul chinez.
Mai mult, Huawei are un record excelent de securitate și un program. Nu s-au oferit dovezi contrare", a spus el.
Vezi și: Scandalul Huawei. Directorul financiar, extrădat în SUA
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News