Data publicării:
Doi bărbați au fost atacați de urs la Suceava. Unul dintre ei a fugit în pădure
Doi bărbați au fost atacați de un urs, pe raza comunei Panaci din județul Suceava. Ambii au fost mușcați, iar unul dintre ei a fugit în pădure.
Un urs a atacat și mușcat doi bărbați, pe raza comunei Panaci din județul Suceava. Unul dintre ei s-a speriat și a fugit în pădure. Au fost demarate căutările, dar zona este cu semnal foarte slab.
Cel de-al doilea bărbat a rămas la fața locului. Un cioban care l-a văzut a chemat salvatorii. Între timp, a fost urcat într-o mașină și dus spre ambulanță. În prezent, el primește îngrijiri medicale.
'Situația este destul de gravă, are mușcături în zona feței și la nivelul spatelui'
Petrică Ariciuc, șef serviciu Salvamont Vatra Dornei, a declarat la emisiunea 'În fața națiunii' de la Antena3, moderată de Sabina Iosub, că 'se intervine cu două mașini, șapte salvatori montani.' El a precizat că, 'în momentul de față, persoana atacată a fost deja predată ambulanței. Situația este destul de gravă, are mușcături în zona feței și la nivelul spatelui.'
În cazul celei de-a doua victime, fugită în pădure, Petrică Ariciuc a spus că 'se constituie echipe mixte, salvamontiști, jandarmi, sunt și vânători acolo. Zona, din păcate, nu are semnal GSM. Este foarte greu de comunicat. Deocamdată, între echipele salvamont se păstrează legătura prin stații radio.'
VEZI ȘI: PREMIERĂ. Despăgubiri de 15.000 de euro pentru o persoană atacată de urs
Cum s-a întâmplat totul
'Zona Drăgoiasa este o zonă destul de sălbatică, puțin circulată de turiști. În momentul de față, sunt mulți culegători de fructe. Ursul a luat o vacă de la stână, cei doi ciobani s-au dus să caute vaca și au dat și de urs. Acesta a fost scenariul.', a explicat Petrică Ariciuc.
'Cel rănit a fost adus la stână. Acolo, este semnal destul de slab. Apelul a venit prin 112. Starea este destul de gravă, din ce date avem noi deocamdată.', a adăugat el.
Intervenţia în cazul atacurilor urşilor, adoptată de Guvern. Ce prevede documentul
Guvernul României a aprobat, în şedinţa de miercuri, 21 iulie, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, o ordonanţă de urgenţă privind aprobarea metodelor de intervenţie pentru specia urs brun.
Actul normativ reglementează modul de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun (Ursus arctos) asupra cetăţenilor şi bunurilor acestora, în intravilanul localităţilor, prin alungare/capturare/relocare sau extragerea prin împuşcare sau eutanasiere.
Scopul principal al Ordonanţei este ocrotirea unor valori esenţiale: viaţa şi integritatea corporală a persoanei, sănătatea şi securitatea publică, bunurile de orice fel aflate în proprietatea publică şi privată a persoanelor juridice şi fizice.
Potrivit actului normativ, sesizarea cazurilor în care este necesară intervenţia se face de orice persoană, prin apelarea numărului unic de urgenţă 112.
Intervenţia asupra exemplarelor de urs aflate în intravilanul localităţilor se efectuează gradual, prin analizarea la faţa locului, de echipa de intervenţie, a nivelului de risc stabilit potrivit Procedurii privind modul de acţiune a instituţiilor responsabile în gestionarea intervenţiilor în cazul incidentelor generate de specia de urs brun. (Citește mai mult AICI.)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News