Data publicării:

Doi ani posibili pentru marele cutremur care ar lovi România, conform lui Mărmureanu

Autor: Ioana Dinu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Multă lume se întreabă când va fi marele cutremur care va lovi România.

Nimeni nu știe, cu exactitate, când se va produce seismul. Profesorul Gheorghe Mărmureanu spunea că un cutremur puternic ar putea fi, în România, în 2040. Aceasta ar fi prima variantă. În alt scenariu, am putea vorbi despre un cutremur mare abia în 2077 sau 2078.

”Viitorul mare cutremur va fi în 2040, după analize făcute de peste o mie de ani. Aceasta e prima variantă, iar a doua variantă e ca un cutremur mare să fie în 2077 sau 2078”, a spus Gheorghe Mărmureanu.

Cutremurele mari nu pot fi prezise cu precizie în prezent. Cu toate acestea, există cercetări în domeniul seismologiei care încearcă să dezvolte metode de prognoză a cutremurelor, dar acestea sunt încă în stadii incipiente și nu au ajuns la un nivel de precizie acceptabil.

Cutremurele sunt cauzate de eliberarea bruscă a energiei acumulate în interiorul Pământului în urma mișcărilor tectonice. Deși înțelegem procesele generale care stau la baza cutremurelor și putem identifica zonele cu risc seismic ridicat, nu suntem capabili să prezicem când și unde exact va avea loc un cutremur specific.

Cu toate acestea, în unele regiuni se pot folosi sisteme de avertizare timpurie pentru a detecta semnele precursoare ale unui cutremur și pentru a emite alerte rapide, astfel încât oamenii să aibă timp să se pregătească și să se protejeze. Aceste sisteme se bazează pe detectarea undelor P (unde primare) generate de cutremur înainte ca undele mai distructive, cunoscute sub numele de unde S (unde secundare), să ajungă la suprafață. Cu toate acestea, aceste avertizări timpurii pot oferi doar câteva secunde sau minute de avertisment, ceea ce poate fi util în cazul unor cutremure mai slabe, dar acest lucru nu este suficient pentru a preveni daune semnificative în cazul cutremurelor mari.

În concluzie, deși se fac cercetări în domeniul prezicerii cutremurelor, aceasta rămâne o provocare majoră, și în prezent nu există metode precise de prezicere a cutremurelor mari. Este important să se continue cercetările în acest domeniu pentru a îmbunătăți capacitatea noastră de a gestiona și reduce riscul seismic.

VEZI ȘI:   O femeie a vrut să-și cumpere o casă la 139.000 euro în București, la 10 minute de metrou. Când a văzut unde se află de fapt, a renunțat: Dacă va muri cineva, se va rezolva problema - https://www.dcnews.ro/o-femeie-a-vrut-sa-si-cumpere-o-casa-la-139-000-euro-in-bucuresti-la-10-minute-de-metrou-cand-a-vazut-unde-se-afla-de-fapt-a-renuntat-daca-va-muri-cineva-se-va-rezolva-problema_930640.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel