Doi americani care locuiesc în Braşov spun 10 lucruri diferite de SUA: E fix pe dos faţă de America
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Captură video Youtube
Captură video Youtube
Doi americani care s-au mutat în Braşov, Pablo şi Bethany, au spus pe canalul lor de Youtube care sunt cele 10 diferenţe observate de ei între SUA şi România. 

”Numărul 1. Trebuie să plătești o taxă dacă vrei să călătorești cu mașina în afara orașului în care trăiești. Deci, dacă vrei să pleci undeva în weekend, trebuie să plătești această taxă. Cred că o poți plăti și anual în avans, la orice benzinărie.

Numărul 2. La restaurant, chelnerii nu îți iau cardul, plătești la masă. În America, chelnerii îți iau cardul, se duc în spate, plătesc, iar apoi ți-l aduc. Aici, în România, îți aduc POS-ul la masă, nu pleacă niciodată cu cardul tău. E cel mai bun sistem.

Numărul 3. E perfect normal să dai mesaj, email sau să îți suni doctorul de familie direct. Și cred că nu doar cel de familie.

Când m-am operat, i-am trimis direct chirurgului câteva întrebări printr-un mesaj, după operație, mi-a lăsat numărul lui personal. În America nu se întâmplă asta, îi dai e-mail asistentei, care poate va transmite mesajul doctorului.

Numărul 4. Când comanzi ceva și alegi livrarea acasă, nu o să îți lase coletul la intrare. Trebuie să fii acasă. În America, dacă comanzi ceva și nu ești acasă, pur și simplu ți-l lasă pe scările de la intrare.

"E fix pe dos faţă de America"

Numărul 5. Atunci când e ziua ta, trebuie să le faci cinste prietenilor sau tuturor persoanelor pe care le inviți să sărbătorească alături de tine. E fix pe dos față de America, acolo ceilalți plătesc pentru tine când e ziua ta.

Numărul 6. E ceva ce zic aici: mucegaiul e un stil de viață. Aproape orice clădire de aici are mucegai în ea, fie că e apartament nou sau cadă veche, iarna vei avea mucegai în casă.

Deși de obicei e doar în jurul ușilor și ferestrelor, vei găsi mucegai. Dacă se întâmplă așa ceva în America, oamenii se mută. Aici e comun, n-o să se mute nimeni din cauza mucegaiului. În România casele nu sunt construite bine, izolația nu e făcută bine.

Numărul 7. Zero toleranță la alcool. Dacă vrei să bei la cină, chiar dacă este o jumătate de pahar de vin, nu ai voie să conduci după.

Dacă ești oprit și ai și cea mai mică alcoolemie, rămâi fără permis. Deși sună nebunesc, aici sunt extrem de multe accidente din cauza șoferilor care se urcă băuți la volan.

Numărul 8. Dacă ai avut un job și faci un copil, intri în concediu de maternitate plătit timp de doi ani. Asta e destul de impresionant.

Numărul 9. Fără pantofi în casă. Oamenii de aici au papuci de casă în schimb, inclusiv pentru musafiri. În America, în general, nu te descalți când te duci la cineva acasă.

Numărul 10. Aici trebuie să plătești pentru operație înainte să o faci. În America îți trimit factura după operație, chiar și la o lună după.

Pentru că în SUA aceste lucruri costă foarte mult, zeci de mii de dolari, e imposibil să îți plătești operația pe loc, înainte. Aici costă mai puțin, operația mea a costat 1.000 de dolari. Plus că aici poți primi și trimitere de la doctorul de familie ca să plătești mai puțin”, povestesc cei doi, citaţi de B1.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel