Documentul fără care nu poţi face nimic în România. "E ca un hrisov, abia se mai ține la mijloc, e rupt sau lipit cu bandă adezivă"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Jurnalistul Val Vâlcu și sociologul Alfred Bulai au vorbit despre birocrația din România, la emisiunea „Nod în papură” de la DC NEWS.

„Te-ai aștepta ca universitățile să fie în topul schimbării. Însă la Universitatea din București e o chestie pe care nu am înțeles-o. Se face dosar la admitere. Îl pune pe viitorul student să aducă copii după diploma de bacalaureat, după certificatul de naștere și așa mai departe. Apoi îi mai cere să facă un dosar, cu aceleași acte, la finalizarea studiilor. Deci practic sunt două teancuri cu aceleaşi hârtii.

La poliție e la fel, de câte ori te duci să schimbi buletinul, adică o dată la 10 ani. Ai 60 de ani, l-ai schimbat de 5-6 ori. Trebuie să aduci și copie după certificatul de naștere, și certificatul de naștere. Păi am avut buletin până acum o zi, la ce să mai aduc o dată? Certificatul de naștere e o hârtie așa, un hrisov, abia se mai ține la mijloc, e rupt sau lipit cu bandă adezivă”, a spus Val Vâlcu în emisiunea de la DC NEWS.

Cu dosarul în mână după moarte, la Sf. Petru

„Val, în primul rând dosarul e de la Dumnezeu. Când te duci la Sfântul Petru te duci cu dosarul în mână să vadă ce-i cu tine. Dumnezeu este statul, care-ți cere documente date de stat. Ca să-ți faci o firmă îți trebuie cazier – tu trebuie să ți-l iei de la o instituție a statului, doar nu ți-l faci acasă. Statul, la un monitor, la un calculator, poate să vadă dacă Val Vâlcu are cazier. De ce să te duci tu undeva să-l ceri de la stat?”, a răspuns Alfred Bulai.

Cum a rezolvat Estonia problema. S-a interzis prin lege ce se întâmplă pe la noi

„Cred că nu colaborează instituțiile respective, fiecare e pe falca lui”, a completat jurnalistul. „Modelul de digitalizare în lume este Estonia. Se duc europenii către acest model. Bun, e mică, dar atenție ce au făcut ei, nu e vorba de informatizare. În primul rând au dat legi. Una dintre legi este următoare: nicio autoritate a statului nu are voie să-i ceară cuiva vreun document elaborat de stat. Adică nu vine la DC NEWS de la pompieri și să întrebe de autorizație de la pompieri. Păi cine mi-a dat-o, nu mi-ați dat-o voi?”, a adăugat sociologul Bulai.

Emisiunea poate fi urmărită integral aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel