Documente bilaterale, semnate în cadrul vizitei președintelui Klaus Iohannis în Coreea de Sud
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto: Administrația Prezidențială
Foto: Administrația Prezidențială
Au fost semnate mai multe documente bilaterale cu ocazia vizitei oficiale a președintelui Klaus Iohannis în Coreea de Sud.

Klaus Iohannis, președintele României, a fost primit de Yoon Suk-yeol, președintele Coreei de Sud, la Palatul prezidenţial. Întrevederea are loc în cadrul vizitei oficiale pe care președintele României o face în Coreea de Sud de luni până miercuri.

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, fac parte din delegația președintelui Klaus Iohannis.

Direcții de cooperare

În cadrul vizitei este adoptat un document care stabilește pentru următorii 10 ani direcțiile principale de cooperare care au fost vizate de ambele părți. Documentul se numește: ”Declaraţia Comună privind consolidarea Parteneriatului Strategic România - Republica Coreea”. De asemenea, au fost semnate mai multe documente bilaterale.

„Documente bilaterale semnate în această dimineață în contextul vizitei, în prezenta celor doi președinți:
 
1. Acord-cadru de cooperare în domeniul apărării

Semnatari: Angel Tîlvăr, ministrul Apărării
                 Shin Won Sik, ministrul Apărării
 
- acordul pune bazele unei colaborării în domenii specifice privind cooperarea tehnico-militară, educația și pregătirea militară, precum și dialogul pe aspecte de ordin strategic și de apărare. De asemenea, facilitează procedurile de deschidere a unor birouri ale atașaților militari, la București și Seoul.


Foto: Administrația Prezidențială 

2. Memorandum de Înțelegere privind cooperarea în domeniul situațiilor de urgență și al managementului dezastrelor și al siguranței

Semnatari: Dr. Raed Arafat, secretar de stat, șef al DSU
                  Lee Sang Min, ministrul de Interne și Situații de Urgență      
 
- În urma evenimentelor de amploare determinate de impactul situațiilor de criză din ultimii trei ani, România și Republica Coreea și-au consolidat poziția de state partenere prin intervenții comune și ajutor reciproc. Documentul conturează cooperarea în domeniul situațiilor de urgență și al managementului dezastrelor și al siguranței, prin schimbul de experiență, politici, tehnologie, informații realizări științifice și cercetare comună, participarea la ateliere, expoziții și seminare, formare și pregătire, inclusiv în ceea ce privește crizele provocate de schimbările climatice, riscurile noi și emergente și dezastrele la scară largă și complexe.
Documentul nu se supune prevederilor Legii 590/2003 privind tratatele.
 
3. Memorandum de Înțelegere în domeniul culturii, mass-media, tineretului și sportului între MAE

Semnatari: Luminița Odobescu, ministrul Afacerilor Externe
                 Cho Tae-yul, ministrul de Externe
 
- Memorandumul face referire la încurajarea schimbului de experți în domeniul păstrării patrimoniului și la schimbul de informații și bune practici în domeniul conservării și restaurării, al arheologiei, arhitecturii, precum și al politicilor și strategiilor din domeniul culturii.

Energie nucleară

4. Memorandum de cooperare în domeniul energiei nucleare
 
Semnatari: Sebastian Burduja, ministrul Energiei
                  Ahn Dukgeun, ministrul Comerțului, Industriei și Energiei
 
- Pornind de la cadrul juridic oferit de Acordul interguvernamental pentru cooperare în vederea folosirii în scopuri pașnice a energiei nucleare, semnat la 3.02.2004, actualul MoU identifică oportunitățile de cooperare bilaterală în domeniul utilizării în scopuri civile a energiei nucleare, inclusiv pe terțe piețe.

 
Foto: Administrația Prezidențială

Tot astăzi a mai fost semnat un Memorandum de cooperare între ARICE și KOTRA

Semnatari: Rareș Burlacu, secretar de stat, președintele ARICE 
                  Jeoung-Yeol Yu, președinte și CEO KOTRA
 
- Va dezvolta relațiile dintre cele două entități în scopul promovării cooperării în domeniile comerț și investiții dintre România și Republica Coreea, în conformitate cu prevederile legale din cele două țări și ținând cont de obligațiile asumate la nivel internațional”, a transmis Administrația Prezidențială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel