Documentarul "Lumea văzută de Ion B.” a fost nominalizat la Premiile Emmy- video
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Documentarul ”Lumea văzută de Ion B.”(The world acording to Ion B.), produs de HBO Romania și regizat de Alexander Nanau, a fost nominalizat la cea de-a 38-a ediție a Premiilor Emmy, la categoria "Arts Programming".

[caption id="attachment_13607" align="aligncenter" width="450" caption="”Nea Ionică” prezentându-și una din creațiile sale"][/caption]

Filmul prezintă povestea lui Ion Bârladeanu, care de la o viață de cerșetor  a sărit la statulul de artist internațional. Are 62 de ani și este singurul reprezentant autentic al pop art-ului, un curent ce făcea ravagii în anii 50-60 în SUA și Marea Britanie.

În urmă cu trei ani, Ion Bârlădeanu locuia în ghena unui bloc bucureștean de pe calea Moșilor. În ”locuința” sa, aduna tot ce considera a fi valoros din cele aruncate de vecini și astfel a ajuns să citească reviste, ziare și cărți, obiecte de care ceilalți par să se despartă fără regrete. Nimeni nu știa despre talentul la desen a bătrânului. Talent pe care și l-a dezvoltat singur încă din anii 60. A creat atât desene cât și nenumărate colaje, pe care le numește ”filmele mele” și care, după mult timp în care au stat acoperite de gunoaie, l-au așezat lângă marii artiști ai genului cum ar fi Richard Hamilton, Tom Wesselmann sau Andy Warhol.

În 2009, operele sale erau expuse la Londra, alături de cele ale lui Andy Warhol şi Marcel Duchamp. Anul acesta, el a fost prezentat într-o expoziţie personală - "Realpolitik" -, la o prestigioasă galerie din Paris, operele sale fiind admirate acolo şi de actriţa Angelina Jolie.

[caption id="attachment_13601" align="aligncenter" width="450" caption="Una din creațiile lui Ion Bârlădeanu"][/caption] "Lumea văzută de Ion B." a câştigat premiul Gopo pentru cel mai bun film documentar, în martie, dar şi numeroase alte premii în festivaluri internaţionale. În iulie 2010, Marc Lorber, cel care conduce divizia de programe a HBO Central Europe, a declarat, pentru publicaţia C21, că "Lumea văzută de Ion B." este cel mai bun documentar produs de HBO Central Europe în ultimul an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel