Documentar inedit. Palatul Reginei Maria din stațiunea Mamaia și imagini cu Regele Mihai și Prințul consort Philip, soțul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, reeditate - Video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Documentar inedit. Palatul Reginei Maria din stațiunea Mamaia și imagini cu Regele Mihai și Prințul consort Philip, soțul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, reeditate - Captură Video Documentar Constanța TV Online
Documentar inedit. Palatul Reginei Maria din stațiunea Mamaia și imagini cu Regele Mihai și Prințul consort Philip, soțul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, reeditate - Captură Video Documentar Constanța TV Online
Palatul Reginei Maria din stațiunea Mamaia și imagini cu Regele Mihai și Prințul consort Philip, soțul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, au fost reeditate într-un documentar al jurnaliștilor de la Constanța TV Online.

Filmul de 35 de minute prezintă imagini inedite din familia regală a României, în vacanță la Constanța, precum și legăturile acesteia cu casele regale din Europa.

Documentarul prezentat de sursa citată îl înfățișează pe Regele Mihai copil fiind, alături de mama sa, Regina Elena a Greciei, căsătorită cu Carol al II-lea în anul 1921.

VIDEO

Clipul prezintă și Palatul Regal din Balcic (astăzi în Bulgaria) construit după cel din Mamaia. 

Prezentul film a fost realizat în cadrul proiectului cultural derulat de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța cu co-finanțare nerambursabilă AFCN Nr. p0197/02.03.2021, „Reședințele Regale de la Marea Neagră: Casele de Vis ale Reginelor României”, aria tematică - Patrimoniu Cultural Material, sesiunea i/2021.

Citește și - Centenarul Încoronării. Călătorie simbolică cu trenul regal, la fel ca în urmă cu 100 de ani, la Alba Iulia - Galerie foto

Majestatea Sa Custodele Coroanei române și Alteța Sa Regală Principele Consort, împreună cu Alteța Sa Regală Principesa Sofia, au sosit sâmbătă cu Trenul Regal în gara Alba Iulia pentru a aniversa Centenarului Încoronării Regelui Ferdinand și a Reginei Maria. 

”Sâmbătă, 15 octombrie 2022, Majestatea Sa Custodele Coroanei române și Alteța Sa Regală Principele Consort, împreună cu Alteța Sa Regală Principesa Sofia, au sosit cu Trenul Regal în gara Alba Iulia pentru a aniversa Centenarului Încoronării Regelui Ferdinand și a Reginei Maria.

La sosirea Custodelui Coroanei cu Trenul Regal, pe peronul gării din Alba Iulia a avut loc o ceremonie militară.

A fost prezentă Fanfara Centrului Cultural Augustin Bena și militari de la Inspectoratul de Jandarmi Cluj. Au fost intonate Imnul Național și Imnul Regal.Pe sunetele Marșului Carol I și ale marșului Luarea Plevnei, Familia Regală a fost întâmpinată cu pâine și sare.

Au urat Majestății Sale bun venit primarul municipiului Alba Iulia, dl Gabriel Pleșa, președintele Consiliului Județean, dl Ion Dumitrel, și prefectul Județului Alba, dl Nicolae Albu. Au fost prezenți voluntari ai Crucii Roșii, profesori și elevi, precum și mulți locuitori ai municipiului”, transmite pe Facebook Familia Regală a României. 

Sute de persoane au aşteptat sâmbătă în Gara Alba Iulia sosirea trenului regal cu care au călătorit, până în oraşul în care în urmă cu 100 de ani a avut loc încoronarea Regelui Ferdinand şi Reginei Maria, Custodele Coroanei Române, Majestatea Sa Margareta, principele Radu şi principesa Sofia.

Membrii Familiei regale au efectuat o călătorie simbolică de la Cluj-Napoca la Alba Iulia cu ocazia aniversării Centenarului Încoronării.

Pe lângă un numeros public, mulţi dintre oameni fiind îmbrăcaţi în costume populare şi purtând steaguri tricolore, au fost prezenţi reprezentanţi ai administraţiei judeţene şi locale - preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, prefectul Nicolae Albu, primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleşa, dar şi deputatul USR Dan Barna.

Membrii Familiei regale au fost întâmpinaţi cu pâine şi sare, la fel cum s-a întâmplat şi în gările Aiud şi Teiuş, unde trenul a staţionat vineri timp de 10 minute.

Ulterior, suita regală s-a deplasat la Catedrala Reîntregirii, unde a asistat la slujba de Te Deum oficiată de Patriarhul Daniel.

În 15 octombrie 1922, Regele Ferdinand şi Regina Maria au sosit la Alba Iulia cu trenul, în dimineaţa aceleiaşi zile, la fel ca alte garnituri care aduceau invitaţii, membri ai caselor regale, ai guvernului, peste 400 de parlamentari, membri ai misiunilor diplomatice şi presă străină. Familia regală a fost întâmpinată cu pâine şi sare, după care întregul alai, cu regele şi regina într-o caleaşcă închisă, trasă de patru cai, s-a pus în mişcare spre catedrala ortodoxă. VEZI AICI ARTICOLUL ȘI GALERIA FOTO!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel