Document cu criticile CE pe PNRR, ținut secret. Ciolacu: Le fac praf reformele / Chirieac: Eșec înspăimântător
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Foto: captură România TV
Foto: captură România TV
Marcel Ciolacu, lider al PSD, a vorbit despre document secret, cu critici, venit de la Comisia Europeană la Guvern, despre PNRR. 

Marcel Ciolacu, liderul PSD, a vorbit în această seară la România TV despre criticile aduse de Comisia Europeană la adresa României privind proiectele din PNRR. Documentul ar fi fost secretizat. 

De altfel, europarlamentarul Victor Negrescu a anunțat primul, la DCNews și DCNewsTV, că CE a trimis Guvernului ”chiar acum, când discutăm” un nou set de critici despre PNRR, critici despre care spune că ”sunt ținute la secret”. 

CITEȘTE AICI MAI MULTE: EXCLUSIV  PNRR, BLOCAJ la CE. Negrescu: Chiar ACUM Comisia a trimis un nou set de critici. Guvernul le ține la secret

Document ascuns de presă

”Avem reforme adunate cât Spania, Italia, Germania și Franța la un loc. Am înțeles că au venit materiale de la Comisia Europeană unde reformele duse de domnul Ghinea sunt făcute praf de către Comisie. Documentul a intrat în minister și l-a secretizat. L-a pitit într-un sertar să nu-l vadă nimeni. Nici la primul ministru, nici la Guvern nu a ajuns acest document primit de domnul Ghinea. Categoric că vom face demersuri. Ei ne spuneau cât de transparenți or să fie când o să vină la guvernare și ei ne amanetează viitorul pe niște reforme pitite. Sunt mai multe documente. Este unul care face Agenția, acea batjocură de unde vor să fure ei milioanele de euro cu consultanții pe zona de sănătate. Există un document clar de la Comisie că este o aberație și acest document este pitit și la Ministerul Sănătății, și la domnul Ghinea, iar astăzi au primit document în care le fac praf reformele. Ne amanetează cu reforme pe care nu le cunoaștem. Nu există o discuție publică. Vom fi ultimul stat din Europa. Spania, Portugalia, au primit deja avansul. Alții au început să lucreze, iar la noi se intră în vacanță. Primii bani îi vedem la anu`. Ce bani să intre în România? Poate împrumuturile lui Cîțu”, a declarat Marcel Ciolacu. 

Revoltat, Marcel Ciolacu a comentat în direct și cu privire la noul împrumut făcut astăzi de Ministerul Finanțelor, în valoare de 453 de milioane de euro. 

”S-a depășit limita de 50% împrumuturi externe. Fiecare copil care se naște pleacă în acest moment cu o datorie de 2.500 euro în viață. Fiecare român, după un an și jumătate de guvernare de dreapta, are o datorie de 2.500 de euro. Plătim aproape două miliarde de euro anual dobânzile pentru acești bani împrumutați. Nu se întâmplă niciunde în Europa așa ceva. Mai mult, inserția de capital pentru redresarea economiei după pandemie este de 2,5% din PIB, exact ca în Congo și Kenia. Nu au înghețat veniturile numai la bugetari și la pensionari. Veniturile au înghețat la toată lumea, și la mediul privat. Sunt 1.700.000 de români în sectorul privat, angajați la salariul minim pe economie”, a mai declarat Marcel Ciolacu. 

”Este un eșec înspăimântător, eșecul PNRR”

Bogdan Chirieac, analist politic, a intervenit în cadrul emisiunii unde a fost întrebat de către Victor Ciutacu dacă există vreo posibilitate ca poporul român să afle ce observații conțin documentele trimise de Comisia Europeană. 

”Eu cred că da. PSD, membru în Internaționala Socialistă, ar putea solicita grupului din care face parte și grupul respectiv să ceară Comisiei acest document. PSD este un partid european, este perfect legal, este liderul opoziției, are dreptul să afle aceste lucruri. O să facem o scrisoare oficială către Comisia Europeană în care să solicităm documentele privind reforma cerută Guvernului României. E o soluție. Domnul Cîțu probabil că a fost informat, probabil că l-au citit împreună și domnul Ghinea, că nu face nici el de capul lui așa, a hotărât lasă că îl secretizez că află presa și ne face praf încă o dată. Să nu uitați. Este un eșec înspăimântător, eșecul PNRR, despre asta vorbim. Este un eșec usturător. Președintele nici nu  dorește o remaniere guvernamentală, a spus că nu e momentul remanierii, să se analizeze activitatea, deci cumva îi leagă mâinile lui Florin Cîțu, deși Cîțu mă îndoiesc că vrea să îl remanieze pe Ghinea, dar eșecul este eșec, iar documentul vom încerca să îl aflăm. Mai sunt de asemenea parlamentari care pot încerca prin mijloace specifice să afle documentul acesta. Dacă ne-am propus împreună lucrul acesta, atunci să încercăm să îl aflăm, și DC News și România TV”, a declarat Bogdan Chirieac. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel