Data actualizării:
Data publicării:

Doar vina Austriei? Cine răspunde pentru eșecul Schengen în România. Vâlcu: Din decembrie 2022 până azi MAE nu a făcut absolut nimic

Autor: Tudor Curtifan | Categorie: Politica
WhatsApp
Foto: Facebook Comisia Europeana
Foto: Facebook Comisia Europeana
România a ratat și anul acesta intrarea în Spațiul Schengen, deși îndeplinește toate criteriile tehnice. De data aceasta nici nu s-a ajuns la vot, pe ordinea de zi a ultimului Consiliu JAI nefiind ridicată problema aderării României. Amintim că în decembrie anul trecut s-a votat, dar Austria s-a opus.

Jurnalistul Val Vâlcu și sociologul Alfred Bulai au abordat în cadrul podcastului Nod în Papură, inclusiv eșecul României de a obține și în acest an aderarea la spațiul Schengen. Pe agenda ultimului Consiliu JAI nici măcar nu a fost introdusă chestiune, astfel că nu s-a mai ajuns la vot, cum s-a întâmplat anul trecut, când Austria ne-a spus „nu”.

Însă din decembrie 2022, când Austria ne-a închis ușa în nas deși îndeplinim toate criteriile, și până azi, Ministerul de Externe al României nu a făcut nimic pentru a atinge obiectivul aderării, consideră Val Vâlcu. 

„Din 8 decembrie 2022, de la votul de anul trecut, până acum, Ministerul de Externe nu a organizat nicio întâlnire cu europarlamentari, cu lideri de opinie, cu etc. Nu s-a făcut nimic pentru Schengen! Dar nimic, însemnând nimic!”, a răbufnit Val Vâlcu.  

„Da, așa e. Da”, a completat și sociologul Alfred Bulai.     

„Aș vrea să fie criticați de UE și politicienii de la București, dar măcar să obțină Schengenul sau să aibă rezultate. Diplomația culturală înseamnă modul în care tu încerci să creezi presiuni nu doar politice, dar și sociale”, a mai precizat Alfred Bulai.

Podcastul complet Nod în Papură.

Youtube video image

România mai rămâne cel puțin un an în afara spațiului Schengen. Pe agenda ultimului JAI nici măcar nu s-a aflat votul privind aderarea noastră, după ce anul trecut Austria ne-a spus „nu”

Săptămâna trecută a avut loc, la Bruxelles, Belgia, secţiunea Afaceri Interne a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), organizat de Preşedinţia spaniolă a Consiliului Uniunii Europene.

Pe ordinea de zi nici măcar nu s-a aflat votul privind aderarea României, aderare care a fost respinsă de Austraia, anul trecut, în decembrie 2022 în Consiliul JAI de atunci.

Pe agendă au figurat subiecte referitoare la starea generală a spaţiului Schengen, Decizia Consiliului privind aplicarea integrală a prevederilor acquis-ului Schengen în Bulgaria şi România (informare), Pactul privind migraţia şi azilul, Regulamentul privind prevenirea şi combaterea abuzului sexual asupra copiilor, azil şi migraţie: dimensiunea externă, consecinţele agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei - securitate internă, implicaţiile situaţiei din Orientul Mijlociu pentru securitatea internă a UE, combaterea provocărilor de securitate: evaluare de către Consiliul consultativ de informaţii, Recomandarea Consiliului referitoare la un plan privind infrastructura critică.

Comisarul european Ylva Johansson a reconfirmat în declaraţia din debutul şi de la finalul dezbaterii faptul ca Romania aparţine şi trebuie să facă parte din spaţiul Schengen, amintește Agerpres.. Aceasta a mai subliniat că proiectul-pilot de la frontiera cu Serbia a produs rezultate solide şi pozitive şi că statele membre pot lua o decizie pozitivă privind aderarea României şi Bulgariei în acest an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel