Data publicării:

„Doar o mână de comandanți Hamas știau despre ora zero” / Noi detalii despre atacul teroriștilor în Israel

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Un oficial al grupării teroriste Hamas a vorbit despre atacul pe care organizația l-a făcut asupra Israelului, sâmbătă.

Un înalt oficial Hamas a declarat luni că doar un număr mic de comandanți de rang înalt din Gaza știau despre incursiunea amplă lansată în Israel. În plus, el a precizat că aliați precum Iranul și Hezbollahul libanez „se vor alătura bătăliei dacă Gaza este supusă unui război de anihilare”, conform AP.

Ali Barakeh, un membru al conducerii în exil al Hamas, a oferit un interviu pentru Associated Press din biroul său din Beirut, în timp ce Israelul bombarda Gaza și a promis o blocadă totală a teritoriului condus de Hamas.

Barakeh a spus că atacul a fost planificat de câțiva comandanți de vârf ai Hamas în Gaza și că nici cei mai apropiați aliați ai grupului nu au fost informați în prealabil cu privire la momentul respectiv. El a negat informațiile conform cărora oficialii iranieni de securitate au contribuit la planificarea atacului sau au dat aprobarea la o întâlnire de săptămâna trecută, la Beirut.

„Doar o mână de comandanți Hamas știau despre ora zero”, a spus Barakeh, adăugând că nimeni din comandamentul central sau din biroul politic al Hamas nu a fost în capitala libaneze săptămâna trecută.

El a recunoscut că gruparea militantă Hezbollah din Iran și Liban a ajutat Hamas în trecut, dar a spus că, de la războiul din Gaza din 2014, Hamas și-a produs propriile rachete și își antrenează propriii luptători.

Întrebat dacă SUA au văzut dovezi ale implicării iraniene, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate John Kirby de la Casa Albă a remarcat că „există un grad de complicitate” din partea Iranului din cauza anilor de sprijin pentru Hamas, dar, cu toate acestea, SUA nu are dovezi că Iranul a fost direct implicat în participarea sau aprovizionarea cu resurse, planificarea acestor seturi de atacuri complexe pe care Hamas le-a realizat în weekend.

Barakeh a negat, de asemenea, speculațiile conform cărora atacul, care a fost planificat de mai bine de un an, ar fi avut ca scop să deraieze eforturile SUA de a convinge Arabia Saudită să normalizeze legăturile cu Israelul.

El a spus că până și Hamas a fost șocat de amploarea operațiunii, numită „Operațiunea Furtuna Al-Aqsa”, spunând că se aștepta ca Israelul să prevină sau să limiteze atacul.

„Am fost surprinși de această mare prăbușire”, a spus Barakeh.

„Plănuiam să facem niște câștiguri și să luăm prizonieri pentru a putea face schimburi”, a spus el.

Afirmația sa că Hamas a planificat doar o mică operațiune este dezmințită de faptul că aproximativ 1.000 de luptători au participat la incursiune, atacând pe uscat, pe mare și chiar cu parapanta motorizată.

Israelul a declarat război total și a promis că va pedepsi Hamas, iar mobilizarea a 300.000 de rezerviști israelieni a ridicat perspectiva unei invazii terestre sau chiar a unei reocupări a Fâșiei Gaza. Armata israeliană spune că a ucis deja sute de militanți și a bombardat numeroase ținte Hamas.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel