Doar 10 minute de mers pe jos reduc "pofta" de țigară. Cel mai bun truc pentru cei care vor să se lase de fumat
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Mersul pe jos face plămânul... "frumos".

Renunțarea la fumat poate fi o provocare imensă, cu migrene puternice și simptome de sevraj care pot da adevărate bătăi de cap și ne pot întoarce din drum. Totuși, cercetătorii au constatat că doar zece minute de mers pe jos pot contribui semnificativ la reducerea acestor dorințe intense și la dispariția simptomelor de sevraj, scrie iflscience.com.

Vestea este mai mult decât îmbucurătoare pentru cei care au luat hotărârea de a renunța la țigări și de a adopta un stil de viață mai activ în noul an. Fumatul reprezintă principala cauză de mortalitate la nivel mondial, cu peste șapte milioane de decese atribuite tutunului în fiecare an.

Un studiu a dovedit-o

Cercetătorii de la Universitatea din Innsbruck au efectuat un studiu pentru a explora potențialul exercițiilor fizice în ameliorarea aspectelor dificile ale renunțării la fumat. Studiul a inclus atât exerciții fizice în interior cât și în aer liber, marcând o premieră prin integrarea activităților în mediul exterior. Pentru acest experiment, 16 fumători au fost aleși aleatoriu și li s-a cerut să se abțină de la fumat peste noapte.

Participanții au fost apoi împărțiți în trei grupuri distincte și instruiți să facă următoarele activități: mers în pas vioi în aer liber timp de zece minute, mers în pas vioi pe o bandă de alergare în interior timp de zece minute sau să stea jos timp de zece minute.

În timpul acestor activități, participanților li s-a cerut să raporteze nivelul dorinței de a fuma, simptomele de sevraj și starea de spirit înainte, în timpul și după exerciții, precum și după fumatul unei țigări ulterior.

Rezultatele au evidențiat că atât exercițiile fizice în interior, cât și cele în aer liber, au redus semnificativ pofta de fumat și simptomele de sevraj, îmbunătățind simultan starea de spirit, în comparație cu perioada petrecută simplu pe un scaun.

Cu toate acestea, este important de menționat că aceste efecte au fost observate exclusiv în timpul sesiunii respective, fără diferențe semnificative între grupuri la 20 de minute după aceea.

În concluzie, o plimbare rapidă de zece minute se dovedește a fi de un real și mare ajutor pentru fumătorii care își propun să renunțe la fumat, reducând pofta de nicotină, simptomele de sevraj și îmbunătățind starea de spirit. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel