Data publicării:

Câți români plecați în Marea Britanie și-au luat cetățenia

Autor: Andreea Marinaș | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
buletin
buletin

Doar 1 din 10 români au drept de rezidență permanentă în Marea Britanie, arată un sondaj efectuat de AngliaMea.ro.

Conform unui sondaj efectuat de AngliaMea.ro, doar 10% dintre românii din UK au drept de rezidență permanentă în această țară. Întrebați care este situația documentelor pe baza cărora trăiesc în Marea Britanie, aproape 80% au ales varianta „Am doar buletinul/ pașaportul românesc”, în timp ce 8% dețin un certificat de înregistrare. O proporție de 3% dintre cei care au participat la sondaj au afirmat că dețin cetățenia britanică. 

În prezent, cetățenii români pot călători în Marea Britanie cu pașaportul sau cartea de identitate. Aceștia au drept de ședere pe baza acestor documente pentru o perioadă de până la trei luni fără nicio condiție sau formalitate. Dreptul de ședere poate fi extins pentru perioade mai mari de trei luni dacă sunt într-una din situațiile: sunt angajați sau desfășoară o activitate independentă, sunt în căutarea unui loc de muncă, au resurse suficiente pentru a se întreține pentru a nu deveni o povară pentru sistemul de asistență socială, sunt înscriși într-o formă de studii sau sunt membri de familie a unui cetățean al UE care îndeplinește condițiile de ședere.

[citeste si]

Cetățenii europeni care îndeplinesc una dintre condițiile de mai sus și locuiesc în UK de peste 3 luni pot solicita Certificatul de Înregistrare. Acesta este un document care atestă faptul că respectivii cetățeni au drept de ședere în această țară. Totuși, documentul nu este obligatoriu ci doar facultativ pentru cei care doresc să-și demonstreze dreptul de ședere într-un mod cât mai consecvent. Taxa pentru eliberarea Certficatului de Înregistrare este de 65 de lire sterline. În ultima perioadă, de teama Brexit, mulți români au fost încurajați să obțină acest document.

Cei care trăiesc în Marea Britanie de peste 5 ani, pot solicita dreptul de rezidență permanentă. Acest document le va fi util mai târziu celor care doresc să obțină cetațenia britanică. Acestea sunt principalele documente pe care cetățenii UE le pot obține în Marea Britanie. Până în acest moment, nu s-au stabilit care  vor fi condițiile de ședere în UK după Brexit, negocierile fiind încă doar în faza de început. Mulți însă speculează că vor fi necesare vize pentru cei care doresc să vină aici și doar anumiți cetățeni UE care îndeplinesc anumite condiții vor putea rămâne, acestea însă rămân doar speculații. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel