DNA: Un avocat şi doi oameni de afaceri, judecaţi pentru trafic de influenţă privind lucrările la Magistrala 5 de metrou
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Nicoleta Baciu
WhatsApp
Un avocat şi doi oameni de afaceri au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani privind lucrări ce urmau să fie efectuate la Magistrala 5 de metrou (Drumul Taberei).

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii de la Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a doi oameni de afaceri şi a unui avocat, pentru trafic şi cumpărare de influenţă, comise în forma autoratului şi a complicităţii şi spălarea banilor.

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriu că, în contextul desfăşurării unor lucrări în Bucureşti la Magistrala 5 de metrou (Drumul Taberei), în perioada 20 - 26 iunie 2013, unul dintre oamenii de afaceri ar fi pretins de la celălalt om de afaceri suma de 1.000.000 euro, plătibili în decursul a patru ani, în schimbul exercitării influenţei pe care a pretins că o are asupra unui primar de sector pentru obţinerea cu uşurinţă a avizelor necesare.

Cu aceeaşi ocazie, afaceristul ar mai fi promis că vor fi soluţionate favorabil şi plângerile cetăţenilor riverani nemulţumiţi de modalitatea în care se derulau lucrările respective. Conform anchetatorilor, pentru a fi ascunsă adevărata natură a banilor, aceştia urmau să fie remişi prin intermediul unei societăţi controlate de avocatul inculpat în cauză, sub forma unor servicii fictive de 'mentenanţă'. 'În această modalitate, la data de 9 septembrie 2013, ar fi fost transferaţi în contul unei societăţi administrate de primul dintre inculpaţi o primă tranşă, în valoare de 547.000 lei, bani care, ulterior, au fost retraşi sub formă de cash', menţionează DNA.

În cauză, s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra sumei de 547.000 lei, care a fost depusă de inculpatul trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în contul unei unităţi bancare. Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Bucureşti cu propunere de a se menţine măsura asigurătorie dispusă în cauză.

Vezi:

Comisar șef de poliție, reținut. DNA, precizări de ultimă oră

Procurorii DNA au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a unui comisar șef de poliție. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 4 octombrie 2022, a inculpaților:

S. I-J, comisar șef de poliție, fost șef al Biroului Accidente Rutiere Soldate cu Victime din cadrul Brigăzii Rutiere Bucureşti, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de trafic de influență,

Avocat în cadrul Baroului București, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de complicitate la trafic de influență.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: „În perioada 08 ianuarie 2022 - prezent, inculpatul S. I-J, în calitatea menționată mai sus, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, ar fi pretins și a primit de la o persoană cercetată pentru conducerea unui vehicul pe drumurile publice având o alcoolemie peste limita legală, suma de 3.000 de euro. În schimbul banilor, ofițerul de poliție ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra unor colegi de serviciu și ar fi promis că îi va determina pe aceștia să dispună față de persoana cercetată o soluție de clasare. Mai mult, inculpatul i-ar fi pus la dispoziție persoanei respective “o rețetă” ce cuprindea aspectele pe care aceasta trebuia să le declare astfel încât la efectuarea unui calcul retroactiv al alcoolemiei rezultatul să fie unul inferior limitei care atrage răspunderea penală.”

Celor doi inculpați li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 5 octombrie 2022, cei doi inculpați urmează să fie prezentați Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

„Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că toate comunicatele au fost întocmite în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”, a transmis DNA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel