DNA. Oameni din fotbal și fost baron, trimiși în judecată
Într-un comunicat de presă, "Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
OSTAFICIUC CONSTANTIN și NĂDĂȘTEAN IOAN-PETRIȘOR, președinte al Consiliului Județean Timiș, respectiv secretar al județului Timiș, la data faptelor, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată,
HRENOSCHI RĂZVAN, PEPA DANIELA OCTAVIA, CIONVICĂ DAN SABIN, BORZA PETRU, MIHUȚ MIRCEA MARIAN, funcționari publici, la momentul săvârșirii faptei, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial în formă continuată,
CHIVORCHIAN HAIC GHEORGHE, NEGREI ION și ROȘCA LIVIU IOAN, persoane cu funcții de conducere în cadrul S.C. FC POLITEHNICA TIMIȘOARA S.A., la data faptelor, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial în formă continuată,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.
Bani de la bugetul județului pentru S.C. Politehnica Timișoara S.A
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2008-2011, inculpații Ostaficiuc Constantin și Nădăștean Ioan-Petrișor, profitând de funcțiile pe care le ocupau (președinte al Consiliului Județean Timiș și respectiv secretar al județului Timiș), în mod abuziv și contrar prevederilor legale în vigoare, au aprobat și dispus alocarea și plata, cu sprijinul celorlalți coinculpați, din bugetul județului Timiș, a sumei de 9.950.000 lei către S.C. Politehnica Timișoara S.A. (fostă S.C. Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest S.A.), în condițiile în care potrivit reglementărilor în vigoare, finanțarea structurilor sportive de drept privat din bugetele publice este limitată la entitățile fără scop lucrativ, fiind excluse societățile comerciale al căror scop este obținerea unui profit, în cazurile în care sursa de finanțare o reprezintă sume de bani ce provin din fonduri publice.
În cuprinsul acelorași prevederi legale este menționat faptul că este permisă doar susținerea unor activități care nu urmăresc realizarea unor beneficii, doar de către beneficiarul sumei de bani. S.C. Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest S.A, devenită ulterior S.C. Politehnica Timișoara S.A. nu era inclusă în categoria acestor entități, dat fiind forma de organizare a acesteia în societate pe acțiuni.
În concret, s-a reținut că inculpații Constantin Ostaficiuc - președinte al Consiliului Județean Timiș și Petrișor Ioan Nădăștean - secretar al județului, cu știință, au inițiat procedurile de obținere și apoi au avizat favorabil hotărârea Consiliului Județean Timiș nr. 39/03.04.2008, în baza căreia, la data de 03.04.2008 s-a semnat protocolul de colaborare între Consiliul Județean Timiș și S.C. Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest S.A. (societate care ulterior și-a schimbat denumirea), având ca obiect susținerea echipei de fotbal S.C. Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest S.A., invocând ca și considerent social, necesitatea realizării proiectului de ridicare a nivelului performanței sportive și asigurarea condițiilor de accedere și participare la competițiile de club UEFA.
Aceste documente au fost încheiate în condițiile în care inculpații au cunoscut faptul că nu exista o bază legală, întrucât societatea respectivă nu se încadra în categoria beneficiarilor finanțării, fiind o societate pe acțiuni de drept privat, al cărei scop era obținerea de profit în interesul unui număr restrâns de persoane, așadar nu era o societate fără scop lucrativ ce are ca obiect dezvoltarea sportului de masă.
Prevederile legale au fost încălcate
În derularea activității infracționale concepute de inculpații Ostaficiuc Constantin și Nădăștean Ioan Petrișor, aceștia au fost sprijiniți de inculpații Mihuț Mircea Marian, Cionvică Dan Sabin, Borza Petru și Pepa Daniela Octavia care și-au încălcat atribuțiile de serviciu și au întocmit, avizat și semnat, cu încălcarea atribuțiilor legale, actele necesare efectuării plăților de către Consiliul Județean Timiș, fără a avea documentele justificative prevăzute de lege.
Astfel, în perioada 2008-2011, în baza contractului semnat, Consiliul Județean Timiș, cu încălcarea prevederilor legale, a acordat S.C. Politehnica Timișoara S.A. (fostă S.C. Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest S.A.), din bugetul județului, suma de 9.950.000 lei, sumă ce constituie un prejudiciu adus bugetului Consiliului Județean Timiș.
Mai mult, alocarea sumelor de bani era condiționată de îndeplinirea obligațiilor de plată restante și la termen ale S.C. Politehnica Timișoara S.A. față de Consiliul Județean Timiș, obligații ce s-a constatat că nu au fost îndeplinite, entitatea beneficiară înregistrând datorii semnificative la bugetul județean tocmai din categoria celor menționate în protocol, atât la momentul încheierii protocolului cât și a actelor adiționale prin care acesta a fost prelungit ulterior pentru alte perioade bugetare.
Datoriile restante erau cunoscute de factorii de decizie din cadrul C.J. Timiș, atât la data semnării protocolului, cât și la momentul semnării actelor adiționale de prelungire a protocolului pentru următoarele perioade bugetare.
Din probele existente la dosarul cauzei a rezultat faptul că, după aprobarea finanțării, în scopul întocmirii și efectuării înregistrărilor financiar contabile de către angajații Consiliul Județean Timiș a sumelor de bani virate către firma respectivă, inculpații Chivorchian Haic Gheorghe, Negrei Ioan și Roșca Liviu Ioan, pentru a sprijini activitatea infracțională a angajaților respectivi, au prezentat și depus documente false din care rezulta că sumele de bani acordate au fost utilizate pentru achitarea drepturilor de natură salarială sau asimilată veniturilor către jucătorii de fotbal legitimați la clubul de fotbal respectiv.
Sumele din buget folosite în alte scopuri
În realitate, sumele alocate de la bugetul județean Timiș au fost folosite în alte scopuri decât destinația stabilită prin protocol, fiind astfel acoperite cheltuieli ale S.C. Politehnica Timișoara S.A. care nu aveau legătură cu activitatea echipei de fotbal, în condițiile în care, între destinațiile stabilite prin protocolul de colaborare a sumelor alocate (sume cu destinație specială - „exclusiv pentru acoperirea cheltuielilor echipei de fotbal") și utilizarea lor efectivă, conform datelor din Trezoreria Timișoara, nu exista corespondență. Astfel, banii au fost direcționați în alte scopuri (plăți de penalități contractuale și chirii, în relația cu același Consiliu Județean, plăți prin executare silită efectuată de organele fiscale ale Ministerului Finanțelor Publice etc.).
În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor imobile ce aparțin inculpaților Ostaficiuc Constantin, Nădăștean Ioan-Petrișor, Hrenoschi Răzvan, Mihuț Mircea Marian, Roșca Liviu Ioan și Cionvică Dan Sabin.
De asemenea, au mai fost aplicate popriri asupra conturilor bancare deschise pe numele inculpaților Nădăștean Ioan Petrișor și Ostaficiuc Constantin.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timiș cu propunerea de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză", se arată în comunicatul DNA.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News