DNA i-a trimis lui Kovesi aprox. 200 de dosare pe fraude din fonduri UE. EPPO demarează activitatea la 1 iunie 2021
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Din România, fosta șefă a DNA, actuală șefă a EPPO, Laura Codruța Kovesi, a primit aprox. 200 de dosare. 

Procurorul șef al DNA, Crin Bologa, a spus pentru romania.europalibera.org, că DNA a selectat aproximativ 200 de dosarele care privesc fraude din fonduri europene și că le va trimite la EPPO: ”Noi am selectat dosarele cu fraude cu fonduri europene de peste 10.000 de euro. Facem o informare către Parchetul European cu datele din aceste dosare. După ce încep activitatea și primesc informarea își pot evoca competența în 5 zile, care se pot prelungi cu încă 5 zile. Faptele care fac obiectul dosarelor trebuie sa fie săvârșite după 2017. Dosarele cu prejudicii între 10 mii si 100.000 de euro pot să nu fie reținute de EPPO și ele se întorc la DNA. În cazul dosarelor care se vor înregistra după începerea activității, acestea vor fi trimise direct la EPPO de toate instituțiile care le primesc, în vederea evocării competenței”. 

Kovesi demarează activitatea la EPPO la 1 iunie

Laura Codruţa Kovesi începe oficial activitatea la Biroul Procurorului Public European pe 1 iunie. Până acum, la EPPO au fost aprobaţi 10 procurori adjuncţi din cei 40 aflaţi pe listă. 

Şefa Biroului Procurorului Public European (EPPO), Laura Codruţa Kövesi, le-a trimis o scrisoare comisarilor europeni Didier Reynders (justiţie) şi Johannes Hahn (buget şi administraţie) în care anunţă că noul organism este pregătit să-şi înceapă activitatea la 1 iunie. 

Cinci ţări nu participă la EPPO



Activitatea EPPO va fi complementară celei a Biroului european de luptă antifraudă (OLAF) şi a Eurojust (agenţie a Uniunii Europene ce se ocupă de cooperarea judiciară în materie penală între agenţiile statelor membre), care nu sunt echipate pentru a ancheta sau pentru a urmări penal cazuri individuale. Dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, cinci nu participă la EPPO: Ungaria, Polonia, Irlanda, Suedia şi Danemarca. 

Ce este EPPO

EPPO, care ar fi trebuit să fie operaţional la sfârşitul anului 2020, este o instituţie independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infracţiunilor se va putea extinde în viitor pentru a include, de exemplu, faptele de terorism.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel