DNA: Fostul manager al Institutului de Psihiatrie Socola, trimis în judecată
Fostul director al Institutului de Psihiatrie Socola din judeţul Iaşi şi alţi doi angajaţi în cadrul instituţiei au fost trimişi în judecată de către procurorii DNA.
ȘARAMET ADRIAN BOGDAN, la data faptei manager interimar și ordonator de credite al Institutului de Psihiatrie Socola Iași, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
MIHALACHE IONUȚ, la data faptei responsabil cu controlul financiar preventiv în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola Iași, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
IGNAT RADU BOGDAN, la data faptelor auditor în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola Iași și președinte al unei comisii de recepție a lucrărilor, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
- fals intelectual,
Persoană fizică, administrator al SC Cao Cons SRL Suceava, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
SC CAO CONS SRL Suceava, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În luna decembrie 2020, în contextul derulării unui contract încheiat între Institutul de Psihiatrie Socola Iași și SC Cao Cons SRL Suceava ce avea ca obiect ,,Reabilitare și modernizare rețea alimentare cu apă potabilă”, inculpații Șaramet Adrian Bogdan și Mihalache Ionuț, în calitățile menționate mai sus, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu prevăzute de legislația primară, ar fi aprobat achitarea sumei de 490.323 lei ce reprezenta contravaloarea totală a lucrărilor, în condițiile în care acestea nu erau finalizate, iar garanția de bună execuție nu fusese constituită de către executant.
Într-o manieră asemănătoare ar fi procedat și membrii comisiei de recepție a lucrărilor (formată din Ignat Radu Bogdan, Atanasiu Alin Adrian și Zaharia Raul Gabriel) care ar fi atestat în mod nelegal executarea în totalitate a lucrărilor în condițiile în acestea nu erau finalizate.
În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.
În cauză, Ministerul Sănătății a comunicat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 490.323 lei.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Iași cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Anterior, în cauză, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu inculpații Atanasiu Alin Adrian și Zaharia Raul Gabriel, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și fals intelectual.
În prezența apărătorilor aleși, cei doi inculpați au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și au fost de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, 2 ani, 2 luni și 20 zile de închisoare și interzicerea unor drepturi.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019, informează DNA într-un comunicat
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News