DNA e bun de plată. Dar plătește oare?
Dintre cazurile instrumentate de DNA, cel mai important, cel mai spectaculos, cel mai mediatizat si, in acelasi timp, cel mai controversat a fost asa - numitul dosar „Matusa Tamara”. Un dosar penal si un voluminos rechizitoriu indreptat impotriva domnului Adrian Nastase. Cel care a fost ministru de Externe al Romaniei. Apoi premier, timp de 4 ani. Si, in fine, presedinte al Camerei Deputatilor. Cel mai periculos contracandidat al domnului Traian Basescu la primele sale alegeri prezidentiale. Acest important dosar s-a sfarsit printr-un urias fiasco DNA. Ce trebuie sa intelegem din analiza acestui caz?
Inca de la bun inceput, dosarul Tamara a fost supraincarcat si supraalimentat politic. Asupra lui s-au pronuntat insistent, de-a lungul timpului, Monica Macovei, in calitate de ministru si ex-ministru al Justitiei, Presedintele Traian Basescu, nenumarati politicieni ai PDL dar si fruntasi ai altor partide, inclusiv din PSD. Ancheta propriu - zisa a declansat aprigi dezbateri la nivelul Parlamentului Romaniei si a condus la eliminarea din fruntea Camerei Deputatilor a domnului Adrian Nastase, la relativa sa marginalizare in partid, la demonizarea familiei sale si a liderilor politici apropiati.
Daca acestea sunt, in linii mari, circumstantele politice ale unui dosar cu o vechime de circa 5 ani, cele juridice pot fi si ele rezumate in cateva cuvinte. Procurorii DNA si-au consacrat, prin cazul "Matusa Tamara", practica anchetelor spectacol, a tele-investigatiilor si a scurgerilor dirijate de informatii din dosar catre casele de presa aflate in slujba puterii. In al doilea rand, investigatia, care a durat atat de mult, a si costat pe masura, probabil sute de mii de euro. Si a ocupat mult din timpul instantelor de judecata.
In final, daca acesta va fi, asa cum cred, finalul iar supozitia mea va fi confirmata, atunci, cand si ultimul act al acestui caz se va fi consumat, DNA a inregistrat cel mai rasunator esec din existenta sa. Un prim mare esec, care anunta altele in multe dintre celelalte dosare instrumentate mai degraba politic decat juridic. La capatul acestei experiente fulminante si terifiante, daca te gandesti ca obiectivul a fost una dintre cele mai importante personalitati politice ale Romaniei, vom ramane cu un gust extrem de amar. Dusmanii domnului Adrian Nastase, de oriunde ar fi ei, vor fi dezamagiti de faptul ca instanta de la Inalta Curte l-a gasit nevinovat si vor incerca din rasputeri - se si intampla de fapt - sa-i demonizeze pe magistrati. Prietenii, simpatizantii domnului Adrian Nastase vor ramane cu un acut sentiment al frustrarii, pentru ca este extrem de umilitor sa asisti la executia in piata publica a unei personalitati fara sa poti face nimic pentru a-l ajuta ori pentru a opri abuzurile inchizitorilor. Iar publicul larg, milioanele de spectatori ai acestui jalnic esec DNA se vor intreba, pe buna dreptate, daca aceasta institutie, indispensabila intr-un stat de drept, mai este sau nu credibila.
In definitiv, cine plateste? Cine plateste, in final, uriasele cheltuieli ale acestui dosar DNA, transformat intr-un esec? Ar fi nedrept, trist si scandalos sa plateasca cetatenii, prin bugetul de stat. Ar fi normal sa plateasca procurorii, care s-au pretat la instrumentarea unui caz construit de ei insisi artificial.
Citește mai multe pe Corect NewsFiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News